Molen De Spring in 't Veld / 't Boertie, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Molen 07483 De Spring in 't Veld / 't Boertie (Haarlem)
Pieter Bruynsz., 1605

Haarlem
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
De moutmolen werd in 1579 gebouwd op het lege erf van De Jerusalem. Pas in 1651 werd hij aangeduid als De Spring in 't Veld toen 4/42 aandeel werd verkocht voor ƒ 970.

Vanaf 1669 werd de molen 't Boertie genoemd, hij komt als moutmolen voor in een brouwboekje uit 1670.

De molen zal rond 1684 zijn afgebroken, want de eigenaren van De Valk (Tenbruggencatenummer 08407) moesten toen meebetalen aan het uitkopen en slopen van molen 't Boertie.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1551 [?? Red.]: De Moutmolen genaemt de Spring int Velt, buijten de Amsterdamsche Waterpoort.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

Op de afbeelding bij dbnr. 4262 staan drie molens:
- geheel links De Oude Runmolen (Tenbruggencatenummer 07482), ook wel "De Muis". Dit was voorheen een standerdmolen, vernieuwd, eerst run- later moutmolen.
- in het midden: standerdmolen De Spring in 't Veld, ook wel "'t Boertie", moutmolen.
- geheel rechts: De Duinkerken (dbnr. 4262), moutmolen.

Op de kaart van Pieter Bruynsz. uit 1605 (beeldbank noordhollands archief, inv, nr. NL-HlmNHA_51000524), wordt de molen aangeduid met waarschijnlijk de naam van de eigenaar: 'Corn Janssz. molen'. Corn zal Cornelis zijn.