Molen (spinnenkop), Pieterzijl

Pieterzijl, Groningen

Westerkwartier

Spinnenkop
vijzel

opgeslagen
geschiedenis
Rond 1973 schonk molenmaker D. Medendorp de voormalige pompmolen (zie Afkomstig van) aan zijn oomzegger Hans van der Hoek uit Pieterzijl. Hij plaatste de molen eerst op een ongebruikte silo, en metselde later een fundering in het land bij de boerderij. Hierop werd de molen geplaatst, met een standaard spinnenkop-bovenhuis. Er werd 1 roede gestoken.
Hans van der Hoek kwam in 1975 bij een verkeersongeluk om het leven voordat de molen was voltooid. Later brak het bovenste end van de roede af. De molen werd in een schuur bij de boerderij opgeslagen. Door herverkaveling is de exacte plek van de molen in het weiland niet meer te herkenbaar.

Na enkele jaren kreeg Dick Kol uit Oostwold (bij Leek) de molen. Hij bouwde hem op in zijn achtertuin aan de Ericalaan 26 en restaureerde een en ander. De molen was hier draaivaardig met twee roeden.
Vanwege verslechterde windvang door de uitbreiding van Oostwold, deed Kol de molen in 1994 over aan Marcel Duursma, een vrijwillig molenaar die toendertijd in Noorderhoogebrug en Pieterburen met molens bezig was. Hij plaatste de molen in Pieterburen in opslag.

De molen staat in zeer vervallen toestand in Pieterburen. De bovenas is (sinds 1973?) van staal, het binnenwerk ontbreekt grotendeels en het bovenwiel is vervangen door de trommelrem van een auto. De oude 19e-eeuwse teakhouten uit één stuk gedraaide cilinder/koker en het grootste deel van de constructie in het bovenhuis zijn verhoudingsgewijs nog in verrassend goede staat. In de huidige vorm is de molen niet in staat tot enig werk: er is nog een kruk nog een bovenwiel aanwezig.
De bedoeling is om alle delen van de pompmolen en wat verder nog bruikbaar is, op te slaan in de schuur van Piet Groot in Winsum. Of de teruggevonden molen moet worden gerestaureerd tot de laatste Nederlandse pompmolen of tot de laatste Groninger spinnenkop, of dat alleen de restanten moeten worden bewaard, kan later worden beslist.

Bronnen:
- "De laatste Groninger spinnekop moet behouden blijven", art. door Piet Groot in De Nieuwe Zelfzwichter, 2002-4 blz. 3-5.
- Piet Groot, 12 mei 2011.

Op 28 november 2014 transporteerden vrijwilligers van de Slochter Molenstichting de restanten van het molentje van het erf van Derk Fokkens in Pieterburen naar de loods van Administratiekantoor Hulst in Slochteren.
De molenstichting wil de restanten gebruiken voor een gehele reconstructie van de molen. Ze hoopt de spinnekop na restauratie een plaats te geven aan de Groenedijk bij Slochteren. Het projectleiderschap is in handen van Lammert Groenewold, die met behulp van Piet Groot het historisch onderzoek afrondt. Dit landt vervolgens in een volledig projectplan met behulp waarvan de financiering rond moet komen. Aangezien de restanten nog moeten worden opgemeten en uitgezet in een bouwtekening met bestek kan op dit moment nog geen duiding worden gegeven van de kosten van dit project.
Bron en foto's: Molenstichting redt laatste spinnekop.

NB Vanwege de herbouw van molen De David en het overlijden van Lammert Groenewold begin 2016, liggen de werkzaamheden aan deze molen voorlopig stil.

De molen staat onder nr. 1326 in het GMB van 1995.