Molen van A. van der Veen, Woltersum

Woltersum, Groningen

Spinnenkop
plunjerpomp, later vijzel
oud-Hollands opgehekt

opgeslagen
geschiedenis
De molen werd voor 1907 door Johannes Dreise, timmerman en molenmaker, omgebouwd van pompmolen naar spinnenkop met schroef. Dit kwam erop neer dat de krukas werd vervangen door een bovenwiel, de voormalige plunjercilinder diende als koker. Maar er bleven intern vele restanten van het verleden als pompmolen zichtbaar. De molen was eigendom van de kwekerij van A. van der Veen, en bemaalde 3 ha.

In 1943 woei de molen stuk, in 1947 stond de onderbouw zonder kleedhout.

De molen werd in 1948 afgebroken, en opgeslagen in Rusthoven, de steenfabriek bij Appingedam van B. van der Veen Czn. In 1967 werd de molen voor ƒ 40 verkocht aan molenmaker D. Medendorp, en in 1969 vervoerd naar Zuidlaren.

Rond 1973 schonk Medendorp de molen aan zijn oomzegger Hans van der Hoek uit Pieterzijl, die de molen daar herbouwde (zie verder bij Verplaatst naar).

- archief Van der Veen.
- "De laatste Groninger spinnekop moet behouden blijven", art. door Piet Groot in De Nieuwe Zelfzwichter, 2002-4 blz. 3-5.
- Piet Groot, 12 mei 2011.