Molen van Egmond aan den Hoef, Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef, Noord-Holland

Bergen, Noord-Holland
Noord-Kennemerland

circa ? / 1615
gesloopt ?
geschiedenis
Rond 1573 brandde De Abdijmolen in Egmond-Binnen af (Tenbruggencatenummer 07536). Daarna/later werd een nieuwe korenmolen gebouwd in Egmond aan den Hoef. Of dezelfde eigenaars of pachters daarbij betrokken waren is onbekend.

Het oudste gegeven staat bij no. 62 in het NH Molenboek 1981. Daar wordt vermeld dat in 1665 midden in het dorp, aan wat nu de gedempte haven is, een standerdmolen staat aangegeven. Later vervangen door een ronde stenen molen.
H. van der Kaay, 9 feb. 2008.

De molen werd rond 1573 gebouwd als vervanger van de verbrande Abdijmolen.
Bron: Molens nr. 65, januari 2002. Verzameling H. van der Kaay.

In 1615 stond hier al een meelmolen.
Tezamen met het huis ernaast op 10 aug. 1615 verkocht aan Anna Jansdr, wed. Claas Sijmonsz van Hillegom voor de helft, en Aris Jansz. Molenaar te Egmond a.d. Hoef voor de andere helft.
Het erf, de steen en de wind blijven van de Heerlijkheid (= Grafelijkheid = Heer van de Egmonden) tegen een erfpacht van ƒ 36.

1641, 8 juli. Verkoop aan Willem Ysbrandsz, molenaar te Egmond a.d. Hoef. Prijs ƒ 4275.

1649, 16 juni. Verkoop van windmeelmolen met werf, huis, erf en boomgaard aan Ysbrant Willemsz, buurman en molenaar op deze molen. Prijs ƒ 3200.

1652, 2 mei. Verkoop aan Vrederik Carstensz, bakker op Egmond a/d. Hoef en Hendrik Gerritsz, bakker te Alkmaar, elk voor de helft. Prijs ƒ 5500.

1655, 2 mei. Verkoop van de wintmolen, huis, erf en boomgaard aan Cornelis Claasz, bakker te Egmond. Prijs ƒ 4000.

1659, 4 okt. Verkoop van de windmeelmolen, huis, erf en boomgaard aan Cornelis Cornelisz alias Cors van Alkmaar. Prijs ƒ 7500.

1682, 8 mei. Verkoop van de meelmolen, werf, huis en erf aan Mouri(t)s van der Star, poorter van Alkmaar. Prijs ƒ 600. [lijkt me zeer onwaarschijnlijk, E.Z.] Van der Star heeft elders de titel Med. Dr. en blijkt in 1696 in Hoorn te wonen.

1696, 16 mei. Verkoop van meelmolen met werf en huis aan Evert Cornelisz, molenaar. Prijs ƒ 2400.

1698, 3 juli. Verkoop van de wintkoornmolen of meelmolen met huis aan Hendrik Mouritsz van Egmont (hij is of wordt de molenaar). Prijs ƒ 4025 waarvan ƒ 1825 voor roerend goed.

1702, 30 juni. Verkoop van de meelmolen met huis en werf aan Neel Woutersdr, weduwe van Cornelis Jansz Spiets. Prijs ƒ 450 voor het huis en ƒ 1550 roerend goed.

1704, 13 juni. Verkoop van de meel- of koornmolen met werf etc. aan Jan Cornelisz. Prijs ƒ 4250 waarvan ƒ 3742.9.0 voor roerend goed.

1727, 2 juli. Verkoop van de meelmolen met huis en erf aan Claas Paulusz Eenhoorn te Wormerveer. Prijs ƒ 1000 en ƒ 500 voor het losse materiaal.

1729, 9 febr. Verkoop van de meelmolen met huis en erf aan Dirk Weytmuys te Alkmaar. Prijs ƒ 7000 waaronder ƒ 1500 voor los goed. Deze Dirk Weytmuys blijkt in 1736 hospes bij de Vriesepoort te Alkmaar te zijn.

1743, 29 aug. Verkoop van de koornwindmolen met huis en erf aan Jan van Roeyen. Prijs ƒ 7050.

Bron: Historisch Kadaster van de Egmonden, door Willem van den Berge, kadastraal nummer A199.