Molen De Hoop, Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef, Noord-Holland

Bergen, Noord-Holland
Noord-Kennemerland
Egmond-Binnen A (3) 199 Jan Stigter, korenmolenaar

In 1615 stond hier al een meelmolen, zie de voorganger.

In 1776 is in een hypotheekakte voor het eerst sprake van meelmolen “De Hoop”. De molenaar wordt daarin niet Jan van Roeyen maar van Rooyen genoemd, “koornmolenaar tbv. Het Gemeene Land”. Een paar jaar later is het Jan van Royen.

1781, 1 jan. en 6 mei. Verkoop door de erfgenamen van de inmiddels overleden Jan van Royen aan Jan Dirksz Sprong te Egmond a.d. Hoef. Kort daarop wordt de naam gespeld als Jan Dirx Sprong.

In 1803 is zijn zoon Cornelis Jansz de molenaar.

1804, 19 sept. Verkoop van de steenen windkoorn- of meelmolen met huis, stalling voor vier koeien en twee paarden en hooyberg door de erfgenamen van de inmiddels overleden Jan Sprong aan Pieter de Witt. Prijs ƒ 4600.

1811 naar Stigter, 1832 naar Conijn.

De molen had een houten as. Uit de foto (zie grote versie op Allemolens.nl) blijkt dat het een stenen molen was, die aan de regenzijde was voorzien van een planken bekleding.

Toen eigenaar Conijn de molen wegens faillissement moest verkopen, nam Mulders hem over.

De molen verbrandde op 19 maart 1891 (door brandstichting?). Alkmaarsche Courant, zondag 22 maart 1891:
"Den 19 ’s avonds, omstreeks elf uren, brak te Egmond a.d. Hoef een felle brand uit in den koornmolen van de heer A.J. Mulders aldaar. In een oogenblik stond het geheele pand in lichte laaie. Alhoewel de meeste bewoners zich reeds ter ruste hadden begeven waren toch spoedig manschappen genoeg bijeen om de brandspuit naar de plaats des onheils te vervoeren. Al spoedig bleek, dat er van den molen niets gered kon worden. De brandweer was ijverig in de weer om de naastbijzijnde percelen te bewaren. Naar men verneemt, was de molen verzekerd te Amsterdam bij de firma Bekouw & Mijnssen."

Acht jaar later werd op een andere plek weer een korenmolen gebouwd, De molen van Berkhout (dbnr. 1345).

- Historisch Kadaster van de Egmonden, door Willem van den Berge, kadastraal nummer A199.
- archief Ten Bruggencate.

De voormalige stenen korenmolen De Hoop in Egmond was geen achtkante beltmolen, maar een stenen grondzeiler. De locatie ter plekke, aan de vaart naar Alkmaar, sloot al uit dat hier ooit een belt met een inrit zou hebben kunnen liggen.

Maar er is meer: ER IS EEN TWEEDE AFBEELDING van deze molen [zie Allemolens.nl]. Een geschilderd paneel, in de collectie van het Egmonds Museum in Egmond aan Zee. Het bevond zich ooit op de bovenzaal van hotel Zeezicht in Egmond aan Zee. Het blad "In en om Kennemerland" van januari 1905 schrijft:
"Op de bovenzaal van hotel Zeezicht staan twee grote schotten over de gehele breedte van de zaal. Ieder schot bestaat uit 7 panelen. Elk deze panelen is beschilderd door een der kunstenaars die hier vroeger verblijf hielden."
Dit betreft kunstenaars die we tegenwoordig tot de "Egmondse School" rekenen. Van deze zeven panelen zijn er nog vier bewaard gebleven, en een ervan stelt dus de voormalige korenmolen De Hoop in Egmond aan den Hoef voor. Wie dit paneel geschilderd heeft is onbekend. Het is zeer wel mogelijk dat het is gemaakt door de Amerikaanse schilder George Hitchcock, die vanaf 1884 tot 1905 in de Egmonden verbleef. Hitchcock schilderde in 1891 de Wimmenumermolen in Egmond a/d Hoef. Ook de datum waarop het paneel is geschilderd is onbekend, maar een ander paneel is wel gedateerd: 1884.
Lit.: "De Egmondse School", Peter J.H. van den Berg, 2010, Bahlmond Publishers, blz. 80 e.v.
Eric Zwijnenberg, 30 juli 2013.

De stenen stellingmolen verbrandde in 1892. Laatste eigenaar was de familie Conijn.
Bron: "Verdwenen molens in Noord-Holland", L.J.N. Kouwenberg, 1999 [alles onjuist, zie Geschiedenis].

Was een beltmolen met inrit, een rietgedekte molen op laag houten onderstuk.
Bron: archief Ten Bruggencate [onjuist, zie Geschiedenis]