Molen De Adelaar, Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Adelaar
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06668 p
oude dbnr.
V3380
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
Op de noordkant van het Langeland ten oosten van de Provinciale weg.
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 115860, Y: 495379
N: 52.44479, O: 4.81153

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als balkenzager
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De paltrok De Adelaar werd gebouwd op het erf van een voorganger, op de noordkant van het Langeland, tussen de Vaart en de paltrok De Wildeboer in. De oude molen was bekend onder de naam Het Roode Hert. Om onbekende redenen werd deze molen in 1713 gesloopt en vervangen door een nieuwe molen die de naam De Adelaar kreeg. Mogelijk was de oude molen door brand of storm beschadigd geraakt en moest hij worden vervangen. Op 12 november 1713 werd De Adelaar opgenomen in een assurantiecontract op naam van Willem Simonsz. Adel en Dirk Pietersz. Gors. Het volgende werd toen opgeschreven: ”Willem Symonsz. c.s. treden in met hun nieuwe molen De Adelaar die bij haar op de selve plaats daar de oude molen gestaan heeft is gebout”.

Op 1 juni 1714 verkregen de heren Willem Simonsz. Adel en Dirk Pietersz. Gors de windbrief uitgereikt voor De Adelaar. Later zou de molen alleen nog op naam staan van Dirk Pietersz. Gors, die ook wel Baas als achternaam gebruikte. Na het overlijden van Dirk Pzn. Baas nam zijn weduwe de zaken over, nog in 1745 stond De Adelaar op haar naam.

Op 1 juni 1752 werd De Adelaar tegen brand verzekerd op naam van Jan Cornelisz. Keese, deze familie bleef tot 1763 met de molen werken. Hierna had de molen nog enkele andere eigenaren.

Op 3 juli 1806 kwam De Adelaar in bezit van Frans Walrave. Door de slechte economische tijd lukte het hem niet om de molen in bedrijf te houden en op 2 februari 1811 liet Walrave de brandverzekering van de molen annuleren. Op 21 juli 1812 verkocht Frans Walrave De Adelaar voor afbraak, vermoedelijk werd de molen kort hierna gesloopt.

Er bestaat een vermoeden dat deze molen is verplaatst naar Rotterdam-Overschie, dit vermoeden is echter alleen gebaseerd op het bouwjaar en de naam van de molen. Zie in de database nummer 2501.

Bronnen:
- “de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 333
- “Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz.74
- www.duizendzaansemolens.nl R.Couwenhoven
F. Rol