Molen Het Roode Hert, Zaandam-West

Het Roode Hert

noordkant van het Langeland, O van de Provinciale weg

geschiedenis
In Westzaandam stond op twee plaatsen een paltrokmolen die de naam “het Roode Hert” droeg. De ene molen werd gebruikt voor het zagen van wagenschot, de hier beschreven molen werd gebruikt voor het zagen van grenen balken. Vermoedelijk is dit de oudste van de twee.
Voor één der beide molens werd er een windbrief uitgereikt aan Jacob Pietersz. Banning. Deze windbrief was echter niet gedateerd. Verder is bekend dat in ieder geval één van beide molens bestond in het jaar 1684.
Op 11 januari 1707 verzekerden Willem Sijmonsz. Adel en Dirck Pieters. Baes de molen 't roo hart, getaxeerd voor ƒ 700.
Om duistere redenen werd het Roode Hert in 1713 gesloopt. Mogelijk was de molen door brand of storm zodanig toegetakeld dat hij moest worden gesloopt. Willem Adel en Dirk Gors lieten op de plaats van het verdwenen Roode Hert een nieuwe molen bouwen die de naam “de Adelaar” kreeg.
Op 12 november 1713 werd “de Adelaar” opgenomen in een assurantiecontract op naam van Willem Sijmonsz. Adel en Dirk Pietersz. Gors. Het volgende werd toen opgeschreven: ”Willem Symonsz. c.s. treden in met hun nieuwe molen De Adelaar die bij haar op de selve plaats daar de oude molen gestaan heeft is gebout”.
De nieuw gebouwde molen bleef tot 1812 bestaan en werd toen gesloopt.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 74/ 80
- “Zaanse windmolens” P. Boorsma 1939 blz. 65
F. Rol

In 1100 Zaanse Molens (blz. 27) schrijft Ron dat aan Jacob Pietersz Banning op 30 mei 1642 de vebandacte werd verstrekt. De windbrief is gedateerd 22 april 1641.
Eind 1713 werd deze molen vervangen door De Adelaar, echter werd het Roode Hert verkocht aan Teunis Salm die de molen verplaatste naar het erf aan de Watering.
Bert Versteeg, 18 aug. 2018.