Molen Het Lam / 't Lammetje, Alkmaar

Het Lam / 't Lammetje
pelmolen

Alkmaar
zuidelijk van het Zeglis
Alkmaar

geschiedenis
Als volmolen bleef de molen zeker tot 1615 in bedrijf. In 1622 kwam ervoor in de plaats / werd de molen omgebouwd tot houtzaagmolen De Karn.

Vanaf 1698 is er sprake van pelmolen Het Lam. Deze werd in 1721 gekocht door Anthonij Rooleeuw, een Amsterdamse koopman, die naast de pelmolen een gortmakerij wilde starten. Dat werd hem toegestaan, zie Tenbruggencatenummer 13118. Wel moesten de gortmakerij en de pelmolen één bedrijf blijven.

Op 1 juli 1724 besloten de burgemeesters van Alkmaar een bruggetje ten westen van oliemolen De Hercules (Tenbruggencatenummer 06651 a) te vernieuwen, met de voorwaarde dat het onderhoud ervan voor rekening zou komen van de eigenaars van Het Lam, hun oosterburen en eventuele andere belanghebbenden.

Het Lam is vermoedelijk afgebrand in 1762 (Volgens onderstaande documenten is de molen in 1761 afgebroken. Een voorafgaande brand als reden voor afbraak is natuurlijk mogelijk, Red.)

Bron: artikel van Th. J. de Munnik in Molenpost 78, blz. 7.

Historisch kadaster Regionaal Archief Alkmaar, perceel F-367-d?:

1727: Pelmolen het Lam met woonhuis en schuur, koper Dirk Berkhouwer, ijzerkoper f2200 (bron: Koolwijk/deVries, Hist.Gen. Dagboek 5).

1760: Pelmolen het Lam, koper Abraham Jordens, koekbakker f760 (bron: Koolwijk/deVries, Hist.Gen. Dagboek 42).

Register Verpondingen:
Aan het Overdie: pelmolen met woning en schuren tax f110, later gesteld op f200 (oude verp. was f9)
1730: Jan de Goyer f13.7, In 1761 afgebroken (bron: RAA, SA 743 / 741, Verp., Vp2558).
Noot van het archief: NB. vgl. Kad. 367-d, Het Lam.

Volgens C. W. Bruinvis, 'De molens van Alkmaar', p.40, werd de molen of in 1762 of in 1778 afgebroken, maar dat zal dus 1761 geweest zijn.

trivia
Datering 1812.03.20: Verkoop van een huismanswoning en erf ZZ Zeglis buiten de Boompoort en vijf stukken land o.a. stukje weiland zijnde de werf van de afgebroken pelmolen Het Lam aan het Zeglis (bron: ONA Alkmaar 982, repertoire not. G. de Heer, ONA 956 / aktenr. 67).

Er wordt hierbij verwezen naar kadastraal perceel F1a, maar dat is waarschijnlijk een toevoeging van het RAA, kadastrale percelen waren destijds nog niet gemaakt.