Molen Zuidpolder te Veld, De Nieuwe Molen / De Hoop, Eemnes

Eemnes, Utrecht

aan de Binnendijk
Eemnes, Utrecht
Eemnes-Binnen
Utrechtse Heuvelrug

geschiedenis

1829: Doordat 1829 een zeer nat jaar was, bleek de molen van de Noordpolder te Veld (Tenbruggencatenummer 06504 r) ontoereikend om beide polderdelen te bemalen.

16-08-1830: Op 16 augustus 1830 werd besloten voor ƒ 12.000 een gebruikte watermolen aan te kopen en die te plaatsen waar tot 1681 ook al een molen had gestaan. Eemnes-Binnendijks (680 ha) zou de kosten voor de vijzelmolen gaan dragen, terwijl de bestaande schepradmolen voortaan door de Zuid-, Noord- en Heinellenpolders onder Eemnes-Buitendijks gefinancierd zou worden.

16-04-1831: Op 16 april 1831 vond de aanbesteding plaats, en voor ƒ 11.000 gegeund aan Pieter van Es en zijn medewerkers P. Alenbrink, Hendrik Huisman en Steven Koelewijn. Op 4 mei 1832 was er een vergadering in de gereedgekomen vijzelmolen De Hoop.

1834: In 1834 was de molenaar Jan Scherpenzeel, op één van beide molens. 4

21-02-1865: Op 21 februari 1865 droeg molenaar G. Betlehem zijn functie over aan een andere Jan Scherpenzeel.

1883: In 1883 kreeg het waterschap vergunning tot het oprichten van een stoomgemaal op de plek van de noordelijke molen aan de Eemnesservaart, molenaar Scherpenzeel werd per 1 januari 1884 tot stoker benoemd van het gemaal met een capaciteit van 155 m³ per minuut.

1885: Na plaatsing van een advertentie verkocht het waterschap de vijzelmolen in februari 1885 voor ƒ 725 voor sloop. Waarschijnlijk is een van beide molens verplaatst naar Ovezande, zie Tenbruggencatenummer 04896.

Bron: Eemnes en zijn molens, artikel door G.S. Koeman-Poel in Tussen Vecht en Eem 1976 afl. 4. Met dank aan H. van der Kaay.
MHO

Advertentie:
Openbare Verkooping voor afbraak
De Notaris Mr. F. Pen, te Baarn, zal op Donderdag den 6den November 1884, des voormiddagd te Elf uren, ten huize van J. Puik, Kastelijn aan de Eembrug onder de gemeente Baarn, Publiek Verkoopen:
Den goed onderhouden WINDWATERMOLEN, genaam 'de Hoop', gelegen onder de Gemeente Eemnes, aan de rivier de Eem, nabij de Eembrug, met Zeilen en al zijn verdere Toebehooren. Nader onderricht te bekomen bij B. Blom, te Eemnes-buitendijk.
Mevr. B. van Oeveren-Kerkhof, 8 sept. 2014.