Molen Huigslooterpolder, Rijpwetering

Rijpwetering, Zuid-Holland

Detail van onderstaande kaart

Rijpwetering
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
Alkemade A (3) 502 De Huigslooter Polder

geschiedenis
De Huigslooterpolder vormde samen met de Aderpolder een eiland, gedeeld door de Molenboezem met aan weerszijden een molen. Volgens opgave van het Hoogheemraadschap van Rijnland werd de polder al in 1566 gesticht. Op de kaart van landmeter Bolstra (1739-1740) staat echter het jaartal 1531. De geschiedenis vermeldt dat het poldertje in 1633 en in 1702 hersticht werd, nadat het waarschijnlijk door vervening weer onder water was komen te staan.

De uitvinding van de molen met draaibare kop was revolutionair bij de ontwikkeling van de polders. Daardoor konden grotere molens gebouwd worden en gingen boeren er toe over om gezamenlijk een molen te gaan malen. Zo ontstond omstreeks 1633 de Huigsloterpolder. Dat oorspronkelijk niet het gehele eiland Ade onder één polder viel, moge blijken uit de oprichtingsakte op 15 april 1702. Toen werden de Huygsloterpolder, het Willem Louwenpoldertgen en het Kamerpoldertgen (85 morgen), "gelegen tusschen de Huygsloot en samengevoegd tot een "corpus ende eene polder die sij sullen noemen de Huychsloterpolder". Men zal 3 werven in de voornoemde polder mogen brengen "die tegenwoordich buyten de polders sijn". Er zal een molen worden gebouwd op "de Acker, toecomende Teunis Cornelisz. van der Aa".

Uit 1733 zijn enkele obligaties van de polder bewaard gebleven, het totaal aan beleggingen bedroeg ƒ 19.575. De oudste rekeningen stammen uit 1777, toen de uitgaven ƒ 2877,38 bedroegen.
In de loop der jaren werd de gemeente Alkemade eigenaresse van de polder omdat velen hun stukje grond opgaven vanwege de hoge kosten van de bekading.
Volgens een opmeting van de landmeter van Rijnland uit augustus 1774 waren er toen vier eigenaren en stond er een wipmolen met een vijzel [volgens de kaart van Klaas Vis uit 1771 en de kadasterkaart van 1832 stond er toen een achtkante molen met scheprad. De zuidelijker Aderpolder had wel een wipmolen. Red.].

Bij de bedijking van de Haarlemmermeer werd diens ringvaart iets benoorden de molenboezem aangelegd, waardoor de Aderpolder aan die zijde dus wat groter werd en de Huigslooterpolder, ingedijkt bij de Haarlemmermeer, kleiner. Hierdoor werd de molen van Huigslooterpolder ca. 90 m noordwaarts verplaatst en kwam daarmee in Noord-Holland terecht.

Bronnen:
- De oudste geschiedenis van de Huigsloterpolder, art. door Jos van Andel in Meer-Historie maart 1993, blz. 9-11.
- Nog eens: Huigsloterpolder, art. door de redactie in Meer-Historie sept. 1993, blz. 14, 15.
- Nederlandse Molendatabase.

trivia
Katryna Mourijnsdr. kreeg op 1 januari 1585 toestemming om een "waterwindtmolentgen te stellen op de plaets daer haer molen affgebrant es, on uyt te wateren in de mondt van de Groote Meer".
Bron: Nog eens: Huigsloterpolder, art. door de redactie in Meer-Historie sept. 1993, blz. 14, 15.
Waar deze molen stond is ons niet bekend.