Molen Huigslooterpolder verplaatst, Buitenkaag

Buitenkaag, Noord-Holland

Huigslooterpolder verplaatst

Buitenkaag
Haarlemmermeer, Noord-Holland
Meerlanden

geschiedenis
Bij de bedijking van de Haarlemmermeer werd diens ringvaart iets benoorden de molenboezem aangelegd, waardoor de Aderpolder aan die zijde dus wat groter werd en de Huigslooterpolder, ingedijkt bij de Haarlemmermeer, kleiner. Hierdoor werd de molen van Huigslooterpolder ca. 90 m noordwaarts verplaatst en kwam daarmee in Noord-Holland terecht.

In 1856 vroeg het bestuur van de Huigsloterpolder te mogen afwateren op de drooggemaakte Haarlemmermeer, en daartoe de molen te vervangen door een duiker in hun kade. Op 5 januari 1859 werd dit toegestaan. Het veen in de polder was toen al afgegraven, de kade volgde hetzelfde lot.

Bronnen:
- De oudste geschiedenis van de Huigsloterpolder, art. door Jos van Andel in Meer-Historie maart 1993, blz. 9-11.
- Nederlandse Molendatabase.