Molen Schraarderpolder, De Grote Molen (1e), Schraard/ Skraard

Schraard/ Skraard, Fryslân

Wûnseradiel
Makkum C (2) 244 Erven Steffen Annes Elgersma

Spinnenkop

stukgewaaid
geschiedenis
De polder omvatte ca. 192 ha land, dat begin van deze eeuw bemalen werd door de windwatermolen (de "Grote Molen") van Douwe Elgersma te Schraard. Deze Elgersma leek het een goed idee om de molen aan de ingelanden te verkopen. Op die manier zou wellicht een verbetering van de waterbeheersing in het gebied zijn te bereiken, meende hij.

Na aanvankelijke stagnatie van de plannen - de molen raakte zwaar beschadigd door een storm op 21 november 1903 en op 29 november van dat jaar overleed Elgersma - werd de polder in 1904 opgericht. Het bestuur van de polder kwam te bestaan uit drie personen, gekozen door de eigenaren van de in de polder gelegen landerijen. Een van de bestuursleden fungeerde als secretaris-ontvanger. De molen werd weer opgebouwd.

In 1946 schakelde men over op elektrische bemaling, de molen werd afgebroken. De polder bemaalde sinds 1947 ook het gebied van het waterschap Thiem (Tenbruggencatenummer 03659). In 1975 nam het concentratiewaterschap "It Marnelân" de waterstaatkundige werken van de polder over. Vervolgens werd de polder opgeheven.

Bron: Schraarderpolder, 1904-1975, art. door Willem D. Hengst in De Utskoat nr. 84, dec. 1996.

Bemaal