Molen Polder Filens / Waterschap Thiem, Molen Groot Thiem, Witmarsum/ Wytmarsum

Witmarsum/ Wytmarsum, Fryslân

Spinnenkop
zeskante ondertoren
Vijzel 1,50 m opv.h.
10,50 m, houten as en roeden

geschiedenis
Het waterschap was gelegen in de gemeente Wonseradeel en had een omvang van ca. 55 ha. Het werd in 1948 opgericht naar aanleiding van een verzoek van D.B. Feenstra te Schettens en enige andere eigenaren en gebruikers van gronden in de particuliere polder Thiem, gelegen onder Schettens. Het verzoek werd gedaan uit onvrede met de toestand van de waterbeheersing in de polder.

De molen, ongeveer halverwege het Schettenser (Groot)hof en Harkezijl, werd jarenlang bemalen door de vader van molenkenner Willem D. Hengst. Voor de molenaar diende De Grote Molen van de Schraarderpolder (Tenbruggencatenummer 06433 s) bij westzuidwestenwind als "boppemole", in andere richtingen waren dat De Vooruitgang (Tenbruggencatenummer 01432), de Grote Klaver (Tenbruggencatenummer 03730) of Tadema's molen (Tenbruggencatenummer 01438).

Toen dhr. Hengst sr. in 1941 trouwde en als gevolg daarvan naar It Heidenskip verhuisde, moest de spinnekopwatermolen Groot Thiem het zonder zijn vaste en ervaren molenaar stellen. Zijn jongste broer die op dit gebied weinig of geen ervaring had, heeft helaas deze molen in 1947 in de vernieling geholpen. Omdat het herstel van de molen te kostbaar bleek, bracht men nog datzelfde jaar een duiker onder de Marnedyk aan om zo de polder Thiem te verbinden met de Schraarderpolder. Dat was het formele einde van de "Grutte Skraarder Mole".

"De bestaande poldermolen, in particulier bezit bij een van de landeigenaren, was weliswaar goed in staat het gebied te bemalen, maar de bediening liet zeer te wensen over". Doel van het nieuw opgerichte waterschap was "het regelen van de waterstand". De bestaande poldermolen werd na overname buiten gebruik gesteld en afgebroken, sloopvergunning 10 augustus 1949. De bemaling van het waterschapsgebied liet men verzorgen door het elektrisch gemaal van de aangrenzende particuliere Schraarderpolder (Tenbruggencatenummer 06433 s) omdat een eigen bemalingsinstallatie te kostbaar bleek.

Bron ondermeer: Schraarderpolder, 1904-1975, art. door Willem D. Hengst in De Utskoat nr. 84, dec. 1996.

Bemaalde de polder Filens (55 ha).
Bouwjaar ca. 1830.