Molen (korenmolen), Kuinre

Kuinre, Overijssel

0,7 km N van gem.huis aan de dorpsweg
Steenwijkerland, Overijssel
Kuijnder

verwoest
geschiedenis
Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van Kuijnder deze standerdmolen. De huidige infrastructuur is op die kaart goed te herkennen.

De molen werd weggespoeld en vernietigd bij een watersnood in 1825. Later werd ter plekke weer een molen gebouwd.

trivia
Het lijkt er op dat deze molen niet precies op dezelfde plaats stond als zijn opvolger. Deze standerdmolen lijkt getekend aan de oever van de Linde, terwijl de opvolger meer naar het zuiden aan de zuidwestzijde van de (in 1560 nog niet bestaande) dijk stond, langs het Nieuwe Kanaal. Desondanks zijn dezelfde coördinaten aangehouden voor beide molens omdat de infrastructuur in de directe omgeving van de molens wel behoorlijk veranderd is en de kaart wat schematisch lijkt. De standplaats van de oude molen is daardoor onzeker en deze voorganger is moeilijker te positioneren dan de opvolger.