Molen van Kuiper, Kuinre

Kuinre, Overijssel

Kuinre
aan het Nieuwe Kanaal o.z.
Steenwijkerland, Overijssel
Kuinre B (1) 408 De erven Jan Berends Kuiper

geschiedenis
In Kuinre waren twee herbergen. Eén ervan was de herberg van Epke Peereboom en Trien Koesveld. De broers van Epke, Tije en Knelis Peereboom, hadden een graanmolen in Kuinre.

In 1838 was de molenaar Berend Jan Kuiper, op 25 juli van dat jaar werd zijn zoon Yme Kuiper geboren. Yme nam in 1859 één van de beide korenmolens in Oldemarkt over (Tenbruggencatenummer 07069 of Tenbruggencatenummer 01461). Doch reeds in 1862 vertrok hij naar De Windhond in Heerenveen (Tenbruggencatenummer 03279 a).
Bron: Uit het leven van een molenaarsgeslacht, artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 7, aug. 1977.

Het water op de foto is het riviertje De Linde.
Deze molen werd ook nog verhoogd voor betere windvang,
Zie voor een foto na verhoging: "Molens in Overijssel" nr. 31.
Henk van der Kaay, 12 juni 2005.

NB De molen stond niet aan de Linde, maar aan het Nieuwe Kanaal. De Linde lag aan de andere kant van de dijk. Red.

Dordrechtsche Courant 2 aug. 1855:
"Boven Steenwijk en geheel het noordelijk gedeelte van Overijssel woedden zondag geduchte onweders. Te Kuinre sloeg de bliksem in een korenmolen, verbrijzelde eene wiek en al het binnenwerk."
Jaap de Vries, 4 maart 2009.
Zutphensche Courant 16-11-1914
Brand.
Zaterdagochtend vroeg sloeg te Kuinre tijdens een geweldige hagelbui, met een ontzettenden slag het hemelvuur in den molen van den heer Peereboom. De molen verbrandde geheel, zonder dat de brandspuit er veel aan kon doen.
De heer P. is als landweerman onder de wapenen.

Eigenaar: Cornelis Peereboom.