Molen De Meermin / De Hoop, Harderwijk

Harderwijk, Gelderland

Deel ansichtkaart, afstempeling 12-9-1904, coll.P.van den Berg

Harderwijk
op de Molenberg

1841 deels verbrand, hersteld
geschiedenis
Deze molen van Petrus Everhardus Nijenhuis werd in 1841 of eerder gebouwd en heette toen DE MEERMIN, later is de naam door de eigenaar Van den Born veranderd in de HOOP.

Bron: DE MOLENS IN HARDERWIJK,1999.
Henk van der Kaay, 18 jan. 2006.

De molen is weer herbouwd, tot drie keer toe zelfs!

1. De in 1841 gebouwde molen is op 11 oktober 1884 [deels] verbrand ten tijde dat de molen gehuurd werd door Evert van den Born, geboren te Amsterdam, korenmolenaar te Harderwijk.

2. De opvolger van deze molen werd herbouwd na 1885, mogelijk pas in 1889. Zijn zoon Evert Jan (geb. 17 april 1876) was eerst molenaar te Huizen, later te Harderwijk. Evert Jan werd maar 24 jaar.
In 1909 was vader Evert de eigenaar van molen de Hoop. Op 25 oktober 1909 is de molen getroffen door de bliksem en daarna geheel verbrand.

3. De molen werd herbouwd op een andere locatie waar hij in 1969 wederom in vlammen op gaat.

4. In 1998 is een molen met dezelfde naam bij de haven weer opgebouwd!

Purmerender Courant, 27 okt. 1909:
"Tijdens een hevig onweder, dat Maandagnacht boven Harderwijk woedde, sloeg te ongeveer 4 uur de bliksem in de korenmolen van W. van den Borg, aan de Haven.
De brand nam terstond zoo in hevigheid toe, dat aan blusschen niet viel te denken. Te half 5 reeds stortte het bovengedeelte in, nadat de wieken nog even gedraaid hadden. Alleen het muurwerk is blijven staan. Een groote hoeveelheid zaad ging mede in de vlammen op.
Alles was verzekerd."

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 26 okt. 1909:
"HARDERWIJK, 25 Oct. Bij een kortstondig doch hevig onweer is heden nacht, omstreeks 4 uur, de bliksem geslagen in den windkorenmolen van W. van den Born alhier. De kap en het bovengedeelte, met riet gedekt, alsmede de wieken, assen, enz. waren binnen den tijd van 1 uur geheel afgebrand, zoodat thans enkel het onderdeel, van steen opgetrokken, is behouden gebleven. De spoedig aangerukte brandweer had het gevaar tegen ongeveer 6 uur bedwongen. Door een gunstige richting van den wind en de geïsoleerde ligging van den molen, werden de aangrenzende perceelen, waaronder de gasfabriek, voor gevaar behoed. Persoonlijke ongelukken kwamen gelukkig niet voor, terwijl de eigenaar, die zich in het perceel bevond, doch zich nog tijdig wist te redden, tegen brandschade, hoewel matig, was verzekerd. Dezelfde molen is 11 October 1884, doch toen door een andere oorzaak, ook afgebrand."