Molen De Hoop, Harderwijk

Harderwijk, Gelderland

Molen 01237 De Hoop (Harderwijk)
Ansichtkaart, collectie H.v.d.Woude

Harderwijk
Strandboulevard/ De Haven

geschiedenis
Op 25 oktober 1909 verbrandde de molen aan de Strandboulevard [?]. Om 4 uur 's morgens sloeg de bliksem in en om 5 uur stortte de molen in.
In 1911 werd op dezelfde plaats [?] een molen gebouwd met gebruikmaking van delen van korenmolen De Hoop uit Waddinxveen, die in 1911 gedeeltelijk werd afgebroken. Die molen had toevallig dezelfde naam, Van den Born junior kocht hem voor ƒ 7000. Op 12 oktober 1911 was de verplaatste molen alweer in bedrijf!

Vóór 1952 was het achtkant met gegolfd plaatijzer bekleed (zie onderstaande foto). In 1952 werd de molen buiten gebruik gesteld en ingericht als hotel-restaurant.

In de nacht van 28 op 29 maart 1969 verbandde De Hoop opnieuw. De brandweer kon niet voorkomen dat de molen veranderde in een triest karkas. Eigenaar E. den Herder, die in de molen een restaurant exploiteerde, zag van herbouw af en kreeg van de gemeente een sloopvergunning.
Wel was het van toen af aan de bedoeling dat op een andere plek aan de rand van het oude stadscentrum de molen herbouwd zou worden. De stichting Vrienden van de Gelderse Molen startte een geldinzamelingsactie. Alle pogingen achter de schermen tot herbouw liepen dood totdat in 1992 een nieuw plaatselijk comité de Harderwijkse Molenstichting oprichtte en het karwei van de Vrienden overnam.
In 1993 kocht de Stichting de molenromp van de molen van Reerink uit Oldenzaal. Deze was in 1913 daar geplaatst vanuit Weesp (had daar de naam 't Anker en werd gebouwd in 1779) en was in 1982 onttakeld.
De nieuwe locatie voor de te herbouwen molen werd gevonden bij de Vissershaven. Daar bleek de grond door teer vervuild te zijn en werden onbekende funderingen van oude vesting- en waterwerken aangetroffen. Dit waren de oorzaken van een flinke vertraging van de bouw/restauratiewerkzaamheden. Op 3 juli 1995 kon daadwerkelijk de werkzaamheden voor de herbouw een aanvang nemen. In 1999 kon de nieuw gebouwde molen officieel in gebruik worden genomen.

trivia
De molen kon niet op de oorspronkelijke plaats aan de Boulevard worden herbouwd, omdat de tegenwoordige eigenaar van het restaurant naast de molen niet wilde meewerken!