Molen De Liefde (1e), Wormer

Wormer, Noord-Holland

Aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks, ten w. van de oliemolen De Hoop en ten o. van De Visscher.
Wormerland, Noord-Holland

Dubbel oliewerk

Oliemolen de Liefde werd hoogst waarschijnlijk in het jaar 1694 gebouwd.
Er is een mogelijkheid dat de molen ouder is, omdat bij de verkoop van een woonhuis in 1683 de naam van Simon Jansz. Block wordt genoemd, met de vermelding van "olieslager met de Liefde".
Het is mij alleen niet duidelijk of deze informatie ook in de officiƫle verkoopakte wordt genoemd, of dat dit later, toen hij mede-eigenaar van de Liefde was, is toegevoegd.
Zoals gezegd, ontvangt Simon Block op 8 april 1695 de windbrief van de oliemolen de Liefde. De molen was toen al in bedrijf, want op 27 mei 1694 werd hij tegen brand verzekerd door Pieter Jansz. Lely.
In de beginjaren van zijn bestaan was de Liefde verdeeld in diverse parten, met verschillende eigenaren. Lang hebben zij niet profijt gehad van hun molen, want op 11 juli 1704 raakte de molen in brand en ging hij geheel verloren.
Pas in 1711 werd er op het erf van de verbrandde molen een nieuwe gebouwd.

"250 Zaanse molens" R.Couwenhoven 2001 blz. 92-93
"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968 blz. 189
"Zaanse windmolens" P.Boorsma 1939 blz. 132-133
"het Olieslagerscontract" R.Couwenhoven 2002 blz. 91-95

Informatie van F.Rol

trivia
De voorganger van de oliemolen "de Liefde", bijgenaamd "de Vetpot", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormer aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks, ten oosten van de oliemolen "de Visser" en ten westen van de oliemolen "de Hoop". Bouwjaar 1694, verbrand in 1704.