Molen De Smid (2e), Zaandam-West

De Smid (2e)
Molen 06395 b De Smid (2e) (Zaandam-West)

Aan en ten noorden van de Papenpadsloot, ten oosten van de spoorlijn.

Op de achterbalk van de molen stond de volgende tekst.

ANNO*De Smid 1889

geschiedenis
Na de brand van 14 november 1888 besloot Jan Muusse tot herbouw. Hiervoor kocht hij van Johannes Simonsz. de paltrok “de Rust van ’t Vaderland”, die reeds een poosje buiten bedrijf was. Deze molen stond ongeveer driehonderd meter ten zuidwesten van de Smid.
De Rust van ’t Vaderland werd door molenmaker Ulle afgebroken en op de ringmuur van de verbrande Smid herplaatst. Nadat deze klus was voltooid werd “de Rust van ’t Vaderland” omgedoopt in de Smid.
Met de nieuwe molen bleef Muusse tot het jaar 1917 op windkracht zagen. In juni van dat jaar zegt Muusse de windkracht vaarwel en liet hij de Smid slopen. De houtloodsen van de molen blijven nog een poosje bestaan om de houthandel van Muusse te huisvesten.

Met het verdwijnen van de Smid uit Zaandam-West, restten er nog slechts twee paltrokken in het Westzijderveld, nl. “de Pet” en “de Held Jozua”.

- “Zaanse molenbranden” R. Couwenhoven 2001 blz. 69
- “Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 1” T. Neuhaus 1987 blz. 16
- “Engel van de Stadt, zijn voor en nageslacht” Dr. S. Hart 195

trivia
Balkenzager “de Smid”, paltrok, te Zaandam-West aan en ten noorden van de Papenpadsloot, ten oosten van de spoorlijn. Bouwjaar 1889, gesloopt in 1917.