Molen van Looman (2e), Markelo

Markelo, Overijssel

Tolweg 84
Hof van Twente, Overijssel
Twente

Zelfzwichting

geschiedenis
In januari 1908 verbrandde de oude achtkante molen volledig. In de loop van 1908 werd de molen herbouwd als ronde stenen molen, doch de familie Looman vertrok toen voor drie jaar uit Markelo.

In 1915 werd de molen blijkens de volgende advertentie in het blad 'De Molenaar' in veiling gebracht.
"Publieke verkoop
Notaris Teesselink te Markelo zal op Maandag 26 juli a.s. bij inzet, ten huize van Hargeerds en op Maandag 9 augustus a.s. bij toeslag, ten huize van Leunk, telkens des voormiddags elf uur voor den heer Willem Frederik Looman publiek verkopen:
a- een zeer goed beklanten Windkorenmolen (met afzonderlijke petroleummotor van 16 paardekrachten), alles in 1908 geheel nieuw herbouwd, volgens de laatste eischen des tijds, met zelfzwichting.
b- een daarnaast staand weldoortimmerd zich in uitstekende staat bevindende ruim Burgerwoonhuis, geschikt voor alle affaire's."

Er zal niet veel belangstelling voor geweest zijn, want in 1918 werd de molen voor afbraak verkocht.
Bron: onbekend boek, blz. 176-182.

Op 1 juni 2010 werd het gebouw waarin de stoommachine heeft gestaan (ook) verwoest door brand. De restanten van dit gebouw werden op 19 maart 2012 volledig gesloopt en verwijderd (betreft het gebouw links op de foto van J. Wijnhoven, april 2007).
De restanten van de molen zijn nog aanwezig maar vrijwel niet meer zichtbaar.
De woning rechts op de foto wordt nu (sinds 2004) bewoond door ons.
Marco Kooijmans, 15 april 2012.
Fundamenten.

trivia
Op de onderste twee afbeeldingen is de inmiddels overwoekerde fundering met de maalsteen in het midden nog waarneembaar, de oude molenaarswoning, de linker van de twee is ook hier nog aanwezig.

NB De later bijgeschreven tekst op de Ten-Bruggencatefiche is onjuist.