Molen De Eendracht / Molen van Turkstra, Nes

Nes, Fryslân

Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

20 m, ijzeren as en Potroeden

1951 onttakeld 1968 uitgebrand 1976 restant gesloopt
geschiedenis
[In 1891 verbrandde de voorganger van deze molen. De tijdsomstandigheden waren verre van gunstig voor de wederopbouw en het heeft dan ook zes jaar geduurd eer de molenaarsfamilie Turkstra uit Anjum het waagstuk ondernam om weer een molen in Nes te stichten. Rients Hendriks Turkstra kwam met zijn vrouw Durkje Jans Banga uit Anjum over om dat werk ter hand te nemen.]
Aangezien deze molen reeds in 1872 werd gebouwd, moet bovenstaande tekst onjuist zijn of deels bij een andere molen horen.

Aanvankelijk gingen de zaken niet slecht, want Rients moest reeds na enige jaren de hulp inroepen van zijn zoons Doeke en Hendrik. In 1902 verkocht Rients de molen aan zijn zoon Doeke Turkstra uit Anjum.

Rients Hendriks Turkstra overleed op 85-jarige leeftijd in 1918. Hij had de molen opgebouwd maar heeft ook het begin van het einde nog moeten beleven. De beide zoons hebben het bedrijf nog voortgezet tot 1922, waarop Hendrik naar de stammolen in Anjum terugkeerde.

In 1940 was bij Huizinga de verkoping van de koren- en pelmolen met woonhuis en veestalling in eigen gebruik bij den heer D.R. Turkstra. Koper werd de heer Sikke Sikkes Hempenius, winkelier te Ternaard voor ƒ 3092.

De familie Joh. Keizer betrok toen het woonhuis.

Doeke Rients Turkstra bleef voorlopig in Nes, maar veel ging er op de molen niet meer om. Hij overleed in 1944 te Ternaard, maar heeft nog wel even de kortstondige herleving van het bedrijf meegemaakt, toen de molenaar Terpstra uit Hantum (zie Tenbruggencatenummer 03222) in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog de molen van Nes tijdelijk bemaalde, omdat er voor de veelal met dieselmotoren werkende maalderijen geen brandstof meer voorhanden was.

Na 1945 werd de molen voorgoed stilgelegd en werd Gerrit Jans Visser de nieuwe eigenaar. De molen raakt daarna ernstig in verval, op 6 september 1949 werd de sloopvergunning verleend, en de molen werd in 1951 ontdaan van zijn wieken. Freerk Visser was vanaf 1963 eigenaar en vanaf 1964 met zijn gezin bewoner van het molenhuis.

In het midden van de zeventiger jaren werd de romp van de molen afgebroken, om plaats te maken voor een nieuwe loods van het loonbedrijf van Visser. Nu herinneren de namen Molenbuurt en Molenweg nog aan de tijd van weleer.

- "Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars", W.T. Keune, 1970.
- "Het beeld van Nes: "Eeuw uit, eeuw in, tot sieraad en tot eer." Nes 12 nov. 2002.
- Informatie van L.M. de Bruyn, 30 december 2005.

De molen werd gebouwd in 1872, onttakeld 1951, uitgebrand 1968, gesloopt 1976.
Dick Bunskoeke, 19 maart 2013.

Volgens Ten Bruggencate was het bouwjaar 1872.

Leeuwarder Courant, 2 mei 1889:
"Gevraagd op 12 Mei a.s. een gehuwde ROG- en PELMOLENAARSKNECHT, zijn werk grondig verstaande, op den Molen thans bewoond door T. Turkstra te Nes (Westd.) Zich te vervoegen bij T.J. Bakker te Hallum"