Molen van Bennen, Diever

Diever, Drenthe

aan de weg naar Dieverbrug
Westerveld, Drenthe
Diever C (1) 446 Willem Mulder, landbouwer

>
geschiedenis

Vanaf 1616 is er aan de Molenes in Diever sprake van een standerdmolen. Deze standerdmolen is te zien op een afbeelding uit 1643.

De molenes werd vanaf 1832 Binnenes genoemd en was een terrein dat lag achter het Schultehuis. De straatnaam Binnenes herinnert nog aan deze es. Van oorsprong was de molen, net als het halve dorp, het bezit van de familie Ketel. Na vele eigenaren gehad te hebben werd de molen in 1796 verkocht voor 3348 gulden aan Hendrik Knieke.

Een opvolger, een achtkante molen werd in 1832* afgebroken en verplaatst naar Veenhuizen.
jnjv; Stellingnieuws nr. 59, december 2009, Meint Noordhoek.

* Bij de molen te Veenhuizen wordt als bouwjaar 1860 vermeld welke is juist? Of werd hij toch naar Staphorst verplaatst? In Veenhuizen wordt niets vermeld over een afkomst uit Diever.

Volgens Ten Bruggencate was de molen afkomstig uit Enschede. Het bouwjaar van de molen is onbekend. Als eigenaresse te Diever staat van deze molen bekend Wed. I. Bennen.

In 1915 werd de molen geheel afgebroken voor verplaatsing naar Staphorst. Daar werd hij aan de Meppelerweg als grondkorenmolen herbouwd als opvolger van een in 1915 gesloopte standerdmolen van molenaar Roelof Coster. Op 7 april 1933 brandde de reeds onttakelde romp in Staphorst af.