Molen (korenmolen), Herike

Herike, Overijssel

Herike
0,7 km NW van Herike, Worsinkweg 5
Hof van Twente, Overijssel
Twente

geschiedenis
Een dochter van molenaar Looman trouwde in 1880 met ene Grevink, die in Herike een molen stichtte. Zie de Molen van Looman (Tenbruggencatenummer 06467 q).

Ten Bruggencate vermeldt als eigenaar Gerritsen.

De Heriker Molen werd samen met de molenaarswoning in 1880 gesticht door Jan Willem Grevink, die afkomstig was van de Elsener Molen. Jan Willem Grevink kocht 20 are grond van Arend Jan Kloosters. Jan Willem was de eerste molenaar, helaas had hij geen opvolger.

Rond 1892 werd Egberdina Antonia Leferink, die gehuwd was met Berend Garssen van de molen in Elsen, eigenares van de Heriker Molen. Deze familie bleef vooreerst wonen in Elsen en maalde koren met beide molens. In 1908/1909 woonde hier nog kort de molenaarsfamilie Hermus, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Brabant.

Vanaf ca 1909 kwam de familie Garssen zelf bij de molen wonen. Berend Jan, zoon van Berend Garssen, was kort hiervoor de eigenaar geworden. Berend Jan Garssen, nog wonende bij de Elsener molen, bemaalde de Heriker Molen terwijl tegelijkertijd molenaar Hermus, wonende op de Heriker molen, ditzelfde deed in de Elsener molen. De familie Garssen kreeg de Heriker molen in bezit inclusief enkele hectares grond.

Omstreeks 1925 kwam er een dieselmotor. De molen werd rond 1926 grotendeels gesloopt. Later kwam er een elektromotor.

Bron: Hist. ver. Markelo.