Molen De Jonge Karel, Barsingerhorn

Barsingerhorn, Noord-Holland

Barsingerhorn
in de Hooglandse Polder
Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

geschiedenis
Na de brand in 1873 werd de molen herbouwd. Uit onderzoek van Cees Otter blijkt dat voor de herbouw een molen van elders werd gebruikt, welke is onbekend. Dirk Spaans nam de molen weer in bedrijf, waarschijnlijk met hulp van Jacob de Ruijter, houtzagersknecht afkomstig van De Nijverheid (Tenbruggencatenummer 07531) in 't Zand.
Volgens de kadastrale kaart van 1874 was er toen een balkenhaven aan de Wester Graft, in het verlengde van de zaagschuur.

Mogelijk was de herplaatste molen oorspronkelijk geen zaagmolen, en werd de molen in Barsingerhorn inwendig ook nooit volledig afgebouwd. Tot 1886 was er slechts één man personeel in dienst, wat voor een zaagmolen niet normaal is. In 1886 waren er twee personeelsleden en in 1891 vier.

In 1896 werd de molen afgebroken en door Jan Levendig, timmerman en molenmaker te Dirkshorn, in 1898 aangekocht en met drie dekschuiten naar Egmond aan den Hoef overgebracht. Daar werd hij weer opgebouwd als korenmolen.

Bronnen:
- "Van Houtzaagmolen "De Nijverheid" tot Stoomhoutzagerij Blaauboer en Cie. ('t Zand)", door Kees Otter, in "Zijper Historie Bladen" 2001 nummer 3, pag. 3-11. Met dank aan H. van der Kaay.
- "Zaagmolen 'De Onderneming' aan de bocht van het Heldersche Kanaal", art. door Kees Otter in Levend verleden maart 2003 blz. 73-83, Helderse Historische Vereniging.
- "Leven van de wind/ Molens in Noord-Holland, 2007.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1887.

Het schilderij van De Jonge Karel is in familiebezit en komt voort uit de band tussen de families Spaans en Bol.
Jan Bol. 1 jan. 2018.