Molen Zijdepolder, Zijdemolen (2e), Leidschendam

Leidschendam, Zuid-Holland

Haaglanden
Veur B (2) 245 De Zijde polder

Buitenscheprad 3,88 m Ø, 35 cm breed
19,10 m, houten roeden

geschiedenis
Op 18 oktober 1741 werd de molen aanbesteed, 'een nieuwe ronde STEENE WATERMOOLEN' in de Zyde polder (Leydse courant 6 oktober 1741)

In 1675 werd de polder uitgebreid met de 30 morgen land van Crijn Corneliszn van Eyt (Tenbruggencatenummer 08672) tussen de Fluytpolder en de Veenzijdsepolder, en met 8 hond bosland van Jacop Leendertszn van Nierop uit Voorschoten.

Aanvankelijk werd de polder 's winters niet bemalen omdat het land dan toch niet werd gebruikt, en het binnenwater dan voor wat extra ondersteuning voor de lage kaden zorgde. Vanaf begin april werd de polder dan weer droog gemaakt.

In het kader van het uitbreidingsplan Leidschendam-Noord, werd dit mooie molentje met rietgedekte kap in 1963 gesloopt.

Niek de Jong was melkveehouder en bewoner van de Amstelboerderij in Leidschendam. Hij was de laatste molenaar van deze molen.
John Stigter, 10 juli 2015.

De molen vertoonde (in ieder geval uitwendig) opvallende gelijkenissen met de nog bestaande Wippersmolen te Maassluis. Het is goed mogelijk dat beide molens door dezelfde molenmaker en/of van hetzelfde bestek werden gebouwd.
Rob Pols.