Molen De Wolf / Molen van Banning, Alkmaar

De Wolf / Molen van Banning

op bolwerk langs de Baansingel, nu Wolfpad
Alkmaar
Alkmaar B (1) 1050 De Wed. H. Harmans

De molen werd mogelijk in 1740 gebouwd als opvolger van een standerdmolen.
De molen had verticale stellingschoren met kraaienpoten, wat veelal in Groningen en Friesland voorkomt.

De molen werd voor de sloop aangekocht door de gemeente Alkmaar. In 1912 werd de molen voor ƒ 185 gesloopt.
De as werd waarschijnlijk in 1915 in de Wimmenumermolen in Egmond gestoken. Die as is eigenlijk te groot voor deze kleine molen (vlucht 19 m).

In 1713 sloeg een zware decemberstorm de standerdmolen tegen de grond en daarna werd hij, als eerste in Alkmaar, herbouwd in steen.
Of de letters H.H. op de gevelsteen verwijzen naar molenaar Hermanus Haarmans is onzeker, want deze kocht de helft van de molen en het molenhuis in 1779 en de andere helft in 1806, terwijl de gevelsteen 1740 aangeeft.
Molen De Wolf werd ook wel de molen van Banning genoemd, naar Hermanus Banning, die in oktober 1890 als molenaar op molen De Wolf kwam.
Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

Mijn overgrootvader was, voor hij met mijn overgrootmoeder trouwde, weduwnaar (zonder kinderen) van Johanna B. Haarmans, die op 21 jarige leeftijd in het kraambed overleed. Haar vader was volgens haar geboorteakte molenaar te Alkmaar op molen De Wolf.
Irene ten Doeschate, 6 okt. 2020.

trivia
Een afbeelding van de molen stond in de jaren 1978-1993 vier keer in de rubriek “Wie brengt me thuis?” in “De Molenaar”. Ze stond in DM 1978 (20), in -1982 (41) 13 okt., in -1983 (38) 21 sept blz. 1273, en in -1993 (3) 13 jan. alvorens n.a.v. die laatste afb thuis werd gebracht.
Geert L. Nienhuis, 25 juli 2019.

De getoonde gevelsteen bevond zich rond de 1960-er jaren nog in het voormalig molenhuis dat bij deze molen behoorde.

Het jaartal 1740 zal dan betrekking hebben op het huis, en niet op de molen.