Molen van Franssen / Molen van Grinsven, Erp

Erp, Noord-Brabant

Meierij van 's-Hertogenbosch

Dekker Wieksysteem

over de wieken

De windborden waren in rood-wit-blauw geschilderd.

geschiedenis

De molen werd gebouwd ter vervanging van een oudere molen, vermoedelijk standerdmolen, die al genoemd werd in 1540.

De Potroeden van 'Rijn en Lek' in Wijk bij Duurstede waren niet afkomstig van deze molen, maar van de in 1959 afgebroken molen De Nijverheid van Sondag aan de Cruijggenstraat.

De molen was hulpkracht voor de in 1897 gesloopte watermolen op de Aa (Tenbruggencatenummer 06680 q).
Van 1883 tot 1897 was de molen eigendom van de gemeente Erp, maar kwam daarna onder de hoede van molenaar Franssen, die in 1932 Dekker-stroomlijnwieken liet aanbrengen.
Door een storm in 1949 werd de molen beschadigd en daarna geheel gesloopt. Op de plaats van de molen staat (of stond?) nu een klompenfabriek.

Op 3 december 1949 dompte de bovenas, hij sloeg door de springbeugel en het gevlucht kwam vervolgens naar beneden.
Bron: De Utskoat nr. 72, dec. 1993.

een prachtig koppel blauwe stenen op de hoek van een huis aan de Brugstraat 15.
De rijn zit er nog in.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 22-10-1921

DE NOTARIS VAN DIETEN te Schijndel,
zal Donderdagen 3 en 17 November om 3 1/ 2 uur, ter herbergen van KERKHOF, tramstation en H. HENDRIKS te Erp VERKOOPEN: Voor familie VAN GRINSVEN Een flink beklanten steenen Windgraanmolen, (3 koppel steenen en oliemolen) met nieuwe ijzeren galerij, te Erp tegenover Stoomzuivelfabriek en Tramstation en aan Prov. weg, met erf en tuin, groot 25 aren. Desverkiezend te aanvaarden 1 December 1921.