Molen De Adelaar / De Gele Molen, Overschie

Overschie, Zuid-Holland

Overschie
waar Kleiweg uitkomt op Zestienhovensekade, tussen Schans en Overschie, naast Oranje Nassau
Rotterdam- aan de Schans
Overschie B (3) 1164 bis Isaac Nicolaas Johann van Mierop, en Consorten

geschiedenis
Paltrokmolen van de firma A. van Stolk & Zn. Deze firma had minstens 7 molens, voornamelijk 8k-stellingmolens. De molen werd in 1917 eigendom van de Firma Stolk.

De Adelaar werd ook wel de "Gele Molen" genoemd vanwege de zachtgeel geschilderde romp. De meeste paltrokken (ook die in Rotterdam) waren evenwel zwart geteerd. Stond in een bocht van de Schie, daar waar de Kleiweg op de Zestienhovensekade uitkomt, aan het begin van de Oudendijkse Schiekade.
Van Stolk kocht De Adelaar van de Erven W.E. van Mierop. Het was meteen ook de laatste molen die Van Stolk zou kopen.
De molen behoorde tot de laatste tien paltrokmolens van Nederland en was de één na laatste Zuid-Hollandse paltrok.
Het was een typische Zuid-Hollandse paltrokmolen, o.a. vanwege de dichte achterkant van de romp. Op andere plaatsen in Nederland (bijvoorbeeld de Zaanstreek) was dit geheel open.

Bron: De Molens van Rotterdam in oude ansichten, deel 2.

Er bestaat een vermoeden dat deze molen uit Zaandam-West afkomstig was, zie Tenbruggencatenummer 06668 p.

Bij onderstaande foto:
Gezicht op de houtzaagmolen De Adelaar aan de Rotterdamse Schie, links op de achtergrond het Delftse bootje en de kerktoren van Overschie.
D. van Asperen.