Molen De Kikker, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
aan de Zaan en de Noorddijk, 7e vanaf het N
Wormerveer A (1) 797 Cornelis Honig, koopman

geplaatst
geschiedenis
De Kikker werd in 1640 gebouwd te Wormerveer, waarbij gebruik werd gemaakt van een molen die acht jaar eerder te Westzaan werd gebouwd en vermoedelijk de naam De Platvoet droeg. In 1640 verkocht Cornelis Willemsz Spaens de molen voor ƒ 1230 aan Cornelis Pietersz Schilp.

Op 28 maart 1652 verkocht Cornelis Schilp de molen.

De Kikker werd op 21 mei 1699 door Sijmon Nannings en Pieter Jansz Lely tegen brand verzekerd.

Bij de oprichting van het olieslagerscontract voor ladingen werd De Kikker door Auwel Jansz Wennes verzekerd, dit gebeurde op 14 juni 1727. Vijf jaar later liet hij ook de opstal van de molen tegen brand verzekeren. Auwel Wennes bleef tot zijn overlijden in 1751 met De Kikker olie slaan.

Toen kwam de molen in handen van Jan Mol, wiens nazaten de molen tot ongeveer 1820 beheerden. Claas Honig was de daarop volgende eigenaar, zijn familie beheerde De Kikker de rest van zijn bestaan. In 1887 verkocht Hendrik Honig Klz, firmant van de firma Claas Honig & Zn., de molen aan de firma Wessanen & Laan.

Op 10 december 1887 werd De Kikker uitgeschreven bij het OC. In 1890 werd de molen gesloopt. De molenschuur bleef achter aan de Noorddijk en fungeerde een tijdje als bakhuis voor de naastgelegen oliefabriek de Tijd. De schuur verdween omstreeks 1905-1910 door sloop.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
- "250 Zaanse molens" R. Couwenhoven 2001