Molen Polder Kamerhop, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

Starnmeer

Vijzel 1,47 m Ø

restant
gedeeltelijk afgebroken
geschiedenis

De eerste molen van het Kamerhop werd gesloopt in het jaar 1734. In dat jaar werd er een duiker onder de vaart naar Alkmaar aangelegd, waarna de zes Starnmeermolens voortaan ook de bemaling van het Kamerhop voor hun rekening namen.

Dit duurde tot de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal omstreeks 1823. Voor de aanleg van dit Kanaal werd gebruik gemaakt van de vaart naar Alkmaar, waarna de duiker niet meer bruikbaar was. Hierdoor kreeg het Kamerhop in 1823 weer een eigen molen, een achtkante bovenkruier met vijzel.

De molen van het Kamerhop bleef tot 1923 in bedrijf, daarna werd de molen gedeeltelijk afgebroken en voorzien van een motor. De molenstomp is tot vandaag de dag nog aanwezig.

Bron: “Molens te Jisp”, J. Klopper, 1992 blz. 98-110.

De molen komt nog niet voor in het kadaster 1811-1832.

Volgens de Purmerender Courant van 11 mei 1887 werd toen weer onderzocht of er een duiker onder het NH Kanaal gelegd kon worden om zo de molen van het Kamerhop te laten vervallen.

Zie ook de Wester bovenmolen (molen 00309 b).

trivia

Deze molenstomp had eerst het huisnummer 472, er was toen nog geen postcode. Later kregen we nummer 16. Ik ben er in 1948 geboren, en heb er 21 jaar gewoond.
R. Wever, 7 april 2021.

De Zuiddijk is ooit een keer hernummerd waardoor het oude nummer 16 gewijzigd is in 42. De postcode bleef gelijk.
Eric Zwijnenberg, 29 maart 2007.

Nog een foto: Waterlands Archief, volgnr. WAT002002803.