Molen De Korenbloem, De Horst

De Horst, Gelderland

op de hoek Hoge Horst-Reestraat
Berg en Dal, Gelderland
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen

door oorlogsgeweld
geschiedenis
Op de laag gelegen waterrijke landbouwgrond van "De Horst" wonen al eeuwenlang veel boeren. De rijke graanoogsten van de vruchtbare grond brachten in 1905 een zekere Grad Jacobs uit Overasselt op het idee hier een windmolen (type grondzeiler) te bouwen. Maar dit was zeer tegen de zin van Geradus Fleuren, de molenaar uit het dorp, die in "De Horst" veel klanten had. Nog tijdens de bouw van de windmolen liet hij, pal ernaast een maalderij met een "Stockport"zuiggasmotor bouwen. De stoommolen kwam in beheer van zijn zoon Hendrik en toen de molens begonnen te draaien ontstond er een verbitterde concurrentiestrijd. Er werd gemalen voor vijftien cent per honderd pond en soms nog minder. Vooral als er geen wind stond was de stoommolen natuurlijk in het voordeel. Al in 1906 moest Grad Jacobs de strijd opgeven en kon de familie Fleuren de windmolen kopen.Vanaf die tijd en vooral in de periode 1914/18, toen er ook veel Duitse boeren kwamen om het graan te laten malen, ging het Hendrik Fleuren "voor de wind". Bovendien had hij het voordeel dat de boeren van "De Horst" en vooral die van "De Plak" zó welvarend waren, dat zij het maalgeld contant konden betalen; dit in tegenstelling tot vele kleine boeren op minder vruchtbare grond, die er de oorzaak van waren dat veel molenaars wel een "rijk boek, maar een arme knip" hadden. In 1919 verkocht Hendrik Fleuren de molens aan zijn zwager Hend Derks van "De Heikant", die de zaak op zijn beurt in 1930 weer verkocht aan Ben Coenen van "Den Altena". Deze verwijderde later de wieken van de molen, die nu dienst ging doen als opslagruimte. Bovendien bouwde hij naast de maalderij een café en winkelbedrijf op. Alles werd tijdens de bevrijding van Groesbeek in 1944 verwoest. Café en winkel zijn na de oorlog weer herbouwd en waren in bezit van B. Coenen jr, thans herinnert alleen de naam van het voormalig café-pension 'de korenbloem' nog aan de vroegere maalderij die van koren bloem maalde.

Informatie van Peter Pouwels.

Tot 1944 stonden er in Groesbeek vier molens;
- Witte of Noordermolen
- Zuider of Zuidmolen
- De Korenbloem
- Jonge Hermanus
Informatie van Peter Pouwels

De Horster molen, “de Korenbloem” genaamd, te Groesbeek.

Toen de molen gebouwd werd in 1905 was er nog geen probleem.
Het windrecht was van toepassing en er stonden op vrij grote afstand ervan maar enkele huisjes.
Een probleem ontstond echter in 1927, toen Groesbeek-de Horst een zelfstandige parochie werd, en ten westen van de Korenbloem de kerk werd gebouwd !!!
Deze kwam er 1928.
Dit gaf problemen met de wind, en vooral vanwege de (kerk)toren.
De toenmalige pastoor van der Leeden, zette echter door en de kerk kwam er, pal naast de molen…..
De molen stond op de hoek Hoge Horst-Reestraat in het kerkdorp de Horst te Groesbeek.

De aanvullende informatie ontving de Heemkunde Kring Groesbeek op 12 september 2000 van de heer A.M.H. Smit te Heiloo, die in zijn brief liet weten bezig te zijn met de beschrij-ving van de geschiedenis van alle molens, die ooit in de Zaanstreek gebouwd zijn:
“Van de meer dan duizend industriemolens, die ooit in de Zaanstreek hebben gestaan, zijn er velen tientallen afgebroken, en herbouwd buiten de Zaanstreek. Een van de verplaatste Zaanse industriemolens betreft Oliemolen “De Vergulde Haan”, gebouwd omstreeks 1628 te Oost-Zaan, en in 1904-1905, afgebroken en vervoerd naar Groesbeek-de Horst en aldaar heropgericht “. Zo schrijft Dhr. Smit.
Informatie van Leo Zilessen, Groesbeek (mei-2003).

Grad Jacobs uit Overasselt, was, vóór het betrekken van deze molen, molenaar in Overasselt, zoals blijkt uit een advertentie in De Molenaar van 16 augustus 1905.
In deze advertentie biedt hij de molen in Overasselt te koop of te huur aan, "wegens het betrekken van den nieuwen molen te Groesbeek". Verder wordt in de advertentie gezegd dat deze "in besten staat verkeerende windgraanmolen met nieuw huis, waarin bakkerij, winkel en café, wordt uitgeoefend in onmiddellijke nabijheid van kerk en school met daarbij flinken tuin en boomgaard, gunstig [is]gelegen te Overasselt".

Informatie van Erik Stoop, 4 november 2008