Molen Kruiningense molen, Kruiningen

Kruiningen, Zeeland

Kruiningen
Reimerswaal, Zeeland
Zuid-Beveland

omgewaaid
geschiedenis
Op 30 oktober 1767 verklaarden twee timmerlieden dat zij op verzoek van Mr. Pieter Anthony De Hubert, Heer van Kruiningen, op 21 september 1767 de Kruiningense windkorenmolen hadden geïnspecteerd. Hun conclusie was "dat deselve mole geheel en al, genoegsaam niets daarvan uitgezonderd, soodanig is ontrampeerd, en sig in een soo slegten toestand bevind en sonder het welke gemelte mole onmogelijk langer kan aan de gang gehouden worden". Zonder grote reparaties zou het gevaar groot zijn dat de molen zou 'omver raken', en het zou beter zijn een geheel nieuwe molen te bouwen.

De standerdmolen woei op 9 november 1800 om, en werd toen vervangen door De Oude Molen.

Bron: "De toestand van de Kruiningense molen in 1767", art. door A. Meesters en H. Loos in De Windmolen no. 51, november 1987. Verzameling H. van der Kaay.

trivia
Aanvulling op de afbeelding: "De Heerlycheyt van CRUNINGEN."; gezicht op het kasteel met het dorp op de achtergrond vanaf een verhoogd standpunt en vanuit het noordwesten