Molen (korenmolen), Oostkapelle

Oostkapelle, Zeeland

Molenweg
Veere, Zeeland
Walcheren
Oostkapelle D (2) 246 Marinus van Zuijen, molenaar

geschiedenis
De standerdmolen is vervangen door de nog bestaande molen D'Arke. Het bovenwiel van de standerdmolen (uit 1671) is nog terug te vinden in de huidige molen, evenals de oude roeden die verwerkt zijn als balklagen.
Lennart v.d. Torren.

trivia
De voorganger van de huidige molen D'Arke, deze standerd molen stond aan de zuid west kant van het dorp aan de nog bestaande Molenweg. Wegens biotoop problemen is de molen afgebroken. Aan de oostkant van het dorp verrees de huidige stellingmolen D'Arke.
Michel Dellebeke, 5 juli 2004.
Toelichting op onderstaande afbeelding:
Het uit de standerdmolen afkomstige bovenwiel had oorspronkelijk enkele kruisarmen die door de as heen gingen ('armwiel'). In het midden van de plooien zijn boutgaten te zien op de plaats waar deze kruisramen gezeten hebben. Aan de trapzijde zijn langwerpige zwaluwstaarten te zien, die nu opgevuld zijn met plankjes. De huidige dubbele kruisarmen werden pas later toegepast.
Nico Jurgens, 22 aug. 2007