Molen Heertjensmolen / Heerenmolen, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

's-Gravenhage
Haaglanden
's-Gravenhage C (1) 37 Johannes van Rossum, korenmolenaar, en Consorten

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

geschiedenis
De standerdmolen werd voor 1691 door deze stellingmolen vervangen. De achtkante stellingmolen op zware vierkante stenen onderbouw stond op de hoek van de Noordwest Binnensingel en het Westeinde, juist ten noorden van de Loosduinse Brug.
Leo van der Drift, 15 oktober 2005.

Rotterdamsche Courant, 30 maart 1822:
"UIT DE HAND Te koop: de HELFT in den KORENMOLEN, genaamd DE HEERENMOLEN, en wel aan de Zuidzijde, staande aan de Loosduinsche Brug in 's-Gravenhage, met deszelfs HUIZINGE en al wat tot eene allezins logeable en wel geconditioneerde Woning wordt vereischt: Te bevragen bij den Bewoner en Eigenaar J. VAN DER TAK."

De laatste/jongste kaart, uit 1871, waarop er nog drie Westermolens aangegeven staan: Haagse Beeldbank.
Deze kaart uit 1872 is de eerste/oudste waarop de Heertjensmolen ontbreekt: Haagse Beeldbank.
Lolke Rang, 27 december 2018.

trivia
De singel die sinds 1956 de naam 'Bij de Westermolens' heeft, heette voordien de Noord West Buitensingel. Deze singel maakte deel uit van de grachtengordel. De naam van nu is ontleend aan de vier molens die hier gestaan hebben, genaamd: Haanmolen, Valkmolen, Heertjemolen en Zuidmolen. Deze molens werden aan de rand van de stad geplaatst voor de hoge "windvang" De huidige naam "bij de Westermolens" was overigens al in 1789 in gebruik.

Op de ets van Iven Besoet, uitgegeven door H. Schuerleer in 1759 staat de molen links afgebeeld. Rechts van de brug staat de Zuidmolen (dbnr. 4107).

Tekening van J.E. la Fargue uit ca. 1770, voorstellende “Het Westeinde … met de Heeremolen”. Collectie Gemeentearchief Den Haag ©.
NB Voor gebruik van deze afbeelding moet toestemming gevraagd worden aan het Haags Gemeentearchief.

De aankomst en verwelkoming door het stadsbestuur van Den Haag van stadhouder-koning Willem III bij de erepoort bij de Westeinderbrug te Den Haag, 5 februari 1691, is afgebeeld door Romeyn de Hooghe en daarop staat onder andere deze molen. Beeldbank noordhollands archief, inventarisnummer NL-HlmNHA_53009139
NL-HlmNHA_53009140. Detail zie boven.