Molen Meelmolen van Herwerden (2e voorganger), Nieuwe Niedorp

Nieuwe Niedorp, Noord-Holland

Nieuwe Niedorp B (2) 137 J. Wildeboer, molenaar

Houten as met houten roeden

06-07-1839: Opregte Haarlemsche Courant / Bron: KB www.delpher.nl/

Op Voordeelige Conditien.

Uit de Hand te Koop: Een achtkante Wind-Koorn- en Mosterd-Molen, zijnde in den jare 1830 geheel nieuw gebouwd, benevens een woonhuis, Stalling, Hooiberg en groote Tuin, alles staande en gelegen in een der aanzienlijkste Dorpen in Noord-Holland. Te bevragen bij den Eigenaar HENDRIK BAKKER, Koorn-Molenaar, Nieuwe Niedorp.

Deze molen is op 30 april 1894 verbrand. Op een kaart uit 1578 staat op deze plaats een standerdmolen aangegeven.

03-05-1894: Het nieuws van de dag, 3 mei 1894  / Bron: KB www.delpher.nl/

Te Nieuwe Niedorp is Maandagavond een hevige brand ontstaan in den molen van den Heer Van Herwerden. Aangewakkerd door een vrij fellen N.O. wind, nam de brand snel in hevigheid toe; ook huizen in het dorp werden aangetast, doch de uitnemende wijze, waarop de spuitgasten hun werk verrichtten, was oorzaak, dat het vuur alleen den molen vernielde. De molen was verzekerd.

trivia

NB De huidige Oosterweg heette vroeger Boomerweg, daarvoor ook Oosterweg. De vroegere Oosterweg heet tegenwoordig Ooievaarsweg.

Opregte Haarlemsche Courant, 6 juli 1839

Op Voordeelige conditien.
Uit de Hand te Koop: Een achtkante WINDKOORN- en MOSTERD-MOLEN, zijnde in den jare 1830 geheel nieuw gebouwd, benevens een Woonhuis, Stalling, Hooiberg en groote Tuin, alles staande en gelegen in een der aanzienlijkste Dorpen in Noord-Holland. Te bevragen bij den Eigenaar HENDRIK BAKKER, Koorn-Molenaar, Nieuwe Niedorp.

Purmerender Courant 31 jan., 3 feb., 7 feb. 1869:
"A.R. SLOOS, Notaris te Winkel, zal op Woensdag den 10den Februarij 1869, des morgens ten elf ure, in de herberg van P. Kwantes te Nieuwe Niedorp, publiek verkoopen:
1. Een Windkoorn- en Pelmolen met Erve, staande en gelegen te Nieuwe Niedorp en aldaar kadastraal bekend in Sectie B, No. 137, groot 5 roeden.
[...]
Alles behoorende tot de nalatenschap van PIETER DE GEUS en TRIJNTJE AGENANT. De kooper zal desverkiezende ƒ 4000; tegen zekerheidstelling onder zich kunnen houden; de aanvaarding van den Molen desverkiezende dadelijk."

Het Nieuws van de Dag, 4 april 1877:
"De Ondergeteekende heeft de eer bij deze te berichten, dat hij zijn Zaak (Korenmolen) heeft overgedaan aan den Heer J. MAASEN, alhier, die dezelve heden zal aanvaarden. Aan allen, zoo binnen als buiten deze Gemeente, zijn dank brengende voor genotene gunst en vertrouwen, zoo ruimschoots ondervonden, beveelt hij zijnen opvolger beleefdelijk aan.
J.L.T. van Herwerden Lzn., Nieuwe Niedorp, 1 April 1877."

"Volgens bovenstaande advertentie is de Zaak (Korenmolen) van den Heer J.L.T. van Herwerden Lzn. op mij overgegaan, en zal deze heden door mij worden aanvaard. Ik neem dan ook bij deze de vrijheid, mij in de gunst en het vertrouwen van het geachte publiek aan te bevelen, hopende door eene prompte en solide bediening mij dat vertrouwen waardig te maken, dat mijn voorganger steeds in zoo ruime mate heeft mogen genieten.
J. Maasen, Nieuwe Niedorp, 1 April 1877."

Volgens de Purmerender Courant van 3 maart 1880 zou op 19 maart publiek worden verkocht: "Een welbeklante WINDKORENMOLEN, allergunstigst gelegen in de nabijheid van het volkrijke dorp Nieuwe Niedorp, met net ingericht woonhuis, groote Boet, erf en flinken moestuin, staande en gelegenin de kom van genoemd dorp".

Purmerender Courant 2 mei 1880:
"De ondergeteekende, Korenmolenaarsknecht te Nieuwe Niedorp, de zaak als KORENMOLENAAR van den Heer J. Maassen voor eigen rekening overgenomen hebbende, verzoekt door dezen ieders gunst belovende een prompte en eerlijke bediening, waardoor hij zich het volste vetrouwen hoopt waardig te maken.
Nieuwe Niedorp, 1 Mei 1880. H.M. van der Velde."