Molen De Papegaai, Nauerna

Nauerna, Noord-Holland

De Papegaai
oliemolen, verfmolen, snuifmolen

Nauerna
aan de Nauernase Vaart, N van De Kieft

geschiedenis
In 1685 werd voor het eerst melding gemaakt van deze molen. Op 25 augustus van dat jaar verkochten Cornelis Roelofsz. en zijn zwager Jacob Pieterswz, te Nauerna, aan Claas Pietersz. Corf den oliemolen "de Papagaai", voor 2250 gulden.

Tussen 1693 en 1711 werd de molen verbouwd tot snuifmolen.

Op 16 november 1764 verkocht jan Klaasz. Kleyn aan Pieter Storm, te Koog aan de Zaan de snuifmolen "de Papagaai". Deze Pieter Storm was een der firmanten van de firma Storm, van Bentem & Kluijver, te Koog aan de Zaan, die later zeven verfmolens in bedrijf had. In deze tijd werd de molen vermoedelijk ook ingericht voor het malen van verfstoffen.

In 1784 kwam de molen in handen van Matheo Bertarelli uit Amsterdam, hij zou later naast de Papegaai de snuifmolen "de IJverige Rosina" bouwen.

Op 10 april 1827 verkocht Joseph Anton Bertarelli te Amsterdam, aan Frederik Wilhelm Looman, twee snuifmolens te Nauerna, genaamd "de Papegay" en "Rosina" om af te breken, voor 2305 gulden. Alzo geschiedde.

- "de molens te Assendelft" P. Boorsma 1942
- De Zaende, 3e jaargang nr. 5 1948
Fulco Rol

Oliemolen "de Papegaai", staande te Nauerna. Later verf- en snuifmolen.
Bouwjaar is niet bekend, de molen is in 1827 gesloopt. Standplaats aan de Nauernase Vaart tussen de runmolen "de Valk" en de snuifmolen "de Zalm" Achtkante stellingmolen.

"Tussen 1711 en 1735 is de molen bekend onder de naam "de Kieft"."
Bron: "De molens te Assendelft" P. Boorsma 1942.

De Papegaai en snuifmolen De Kieft hadden verschillende eigenaren, het ging dus om twee verschillende molens.
Bron: "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 292.