Molen Het Fortuin, Amsterdam

Het Fortuin

in de Stadsrietlanden
Amsterdam A (4) 507/ A (1) 345 Dirk Besem met Sijbrand Ekkelboom, houtzagers

geschiedenis
Tussen 1660 en 1664 werden buiten de Muiderpoort in de Stadsrietlanden (tegenwoordig Veelaan en omgeving) drie achtkante stellingmolens gebouwd die als zaagmolen gebruikt zouden worden, namelijk:
- De Hoop
- De Liefde
- Het Fortuin
De molens moesten in 1878 worden afgebroken in verband met de aanleg van de veemarkt en het abattoir.
Informatie van Gerard v.d. Bosch.

Op 12 maart 1661 besloten thesaurieren ordinaris, die belast waren met het beheer van de stedelijke financiën en eigendommen, dat aan de braak achter Waterrijck houtzaagmolens gebouwd zouden worden, nadat dit water door een invaart bereikbaar gemaakt was. Waterrijck was een kleine braak bij Houtewaal, die door de stad als viswater verhuurd werd. Op 2 april werd dit besluit herhaald en aangevuld met de bepaling, dat de braak aan de westkant van kaden zou worden voorzien en men van de molens langs de Hoge Dijk tot in de Stadsgracht bij de Beer moest kunnen varen.

Molenerf nr. 2, omschreven als 'aan 't IJ omtrent de vaart lopende naar Zeeburg' werd op 22 augustus 1663 met ingang van 1 mei 1664 verhuurd aan Dirck Dircksz Geel, Jan Dircksz Geel en Cornelis Jacobsen, die er molen Het Fortuin bouwden.

Op 25 januari 1677 verkocht de makelaar Jeronimus de la Croix 8/18 parten in deze molen voor ƒ 2000 aan de schoenmaker Assuerus Reijerse te Weesp. Als tot Het Fortuin behorende gereedschappen worden in de akte genoemd: een schouw, een roeischuit, drie ramen, drie sleden, zes dommekrachten, vier houthaken en veertig zagen.
Bron: "Jaarboek Amstelodamum" 1982, pag. 92.

trivia
01.05.1664 Dirck Dircksz. Geel, Jan Dircksz. Geel en Cornelis Jacobsen (bouwers en eerste eigenaren molen op gepachte grond)
25.01.1677 Makelaar Jeronimus de la Croix - verkoopt 8/18 aandeel aan Schoenmaker Reijerse
Vanaf 25.01.1677 Schoenmaker Assuerus Reijerse te Weesp 8/18e aandeel molen (Aankoop van makelaar voor f 2000,-)
Vanaf 1701 Cornelis Gijsberts (de Bruijn?) en Barend Cornelissen Buys
Vanaf 1717 Thijs Anthonis > omstreeks 1707 ook als mede-eigenaar Molen De Liefde vermeld
Van ???? tot 09.06.1734 Gijsbert Jansz de Bruijn (ged. 1664 - ovl Van ???? tot 09.06.1734 Cornelis Gijsberts de Bruijn of van 't Geijn (zoon van Gijsbert Jansz, ged. 8.02.1699 - ovl < juni 1734) Overdracht 1/4 aandeel aan Jan de Bruijn
vanaf 1734 zijn Cornelis, Jan en Symon de Bruyn, waarvan navolgende deel-overdrachten zijn gevonden.
PS: Jan, Cornelis en Symon de Bruyn zijn in 1735 bovendien als eigenaren van Molen De Hoop vermeld.
9.6.1734 - 1753/1765 Jan de Bruijn (x Grietje Jansz Gloudi):
Overdracht/Aankoop 1/4e aandeel van Duijfie Cornelis wed. Gijsbert Jansz de Bruijn
1/4e aandeel van Erven Cornelis Gijsberts de Bruijn of van 't Geijn
Overdracht/Verkoop 18.07.1753: 1/8e aandeel aan Aaffje van der Sluijs
??.??.1764: 1/8e aandeel aan Jan van Oort
08.01.1765: 1/8e aandeel aan Jan van Oort
PS: aan wie is het resterende 1/8e aandeel in de molen van Jan de Bruijn gegaan?
18.7.1753 tot ????? Aaffje van der Sluijs, wed. Jacob Middelman 1/8e aandeel (gekocht van Jan de Bruijn)
00.00.1764 tot ?????????? Jan van Oort* 1/8e aandeel (verkregen van Jan de Bruijn)
08-01-1765 tot ?????????? Jan van Oort* 1/8e aandeel (verkregen van Jan de Bruijn)
*Jan van Oort (1723-<1769) was gehuwd met (1) 1747 Johanna Wessels, (2) 1749 Immetje de Oude en (3) 1762 Duifje de Bruijn (waarschijnlijk dochter van
Jan de Bruijn & Grietje Jansz Gloudi)
vanaf 1768 Gijsbert de Bruijn
vanaf 1800 Jacobus Besem, Haring Booy en Dirk Besem
vanaf 1844 weduwe S. Eckelboom en J. H. Besem
vanaf 1849 J. H. Besem

Bronnen o.a.: Molendatabase en Archiefbank Amsterdam, transportakten voor 1811 alsmede doop- & trouwregisters. Opmerking: indien geen aandeel in de molen vermeld is, moet dit niet persé betekenen dat de vermelde persoon de molen volledig in bezit had.
Frans van Oort, 31 okt. 2014.