Molen De Spinder / De Spinner, Amsterdam

De Spinder / De Spinner
1. Stereofoto (uitsnede, de 3e molen): Gaston Braun, 1864 (via Allemolens.nl)

aan de Overtoom, noordzijde
Amsterdam C (5) 1060 Casper Eikhoff en Johannes Bunck, koornmolenaars

>
geschiedenis
In 1661 waren aan de noordzijde van de Overtoom … zes korenmolens opgericht.: … Aanvankelijk waren het standerdmolens, maar in de achttiende eeuw werden deze door bovenkruiers vervangen
Bron: "De molens van Amsterdam in oude ansichten" deel 1.

Mutueel testament van Jochem Steen, korenmolenaar wonend aan deze molen, en echtgenote Marretje Klugt, gedateerd 12 september 1718. Getuige was Huijbert Dirks, eveneens korenmolenaar op deze molen.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 7846, pag. 385 e.v.
Arjen Lobach, 27 aug. 2023.

De molen verbrandde op 30 november 1864. Eigenaar was J.R. Kempen, en molenaar was K. Labey.
- Amsterdam in oude ansichten. 1
- Ons Amsterdam jrg. 22 no. 8 1970 p. 241+Q1067
- Algemeen Handelsblad 2 dec. 1864
Erik Stoop.

De Spinder staat op een foto van de molens aan de Overtoom van 1864 of eerder, zie Allemolens.nl.

GERRIT Oudenes, geboren op 21 september 1791 te Amstelveen, van beroep timmermansknecht, later molenmaker op de molen Spinder, Overtoom 29, huwde op 10 april 1822 te Amsterdam met Jannetje Koster, geboren te Amsterdam op 11 januari 1795 en overleden te Amsterdam op 1 januari 1839. Gerrit Oudenes overleed op 15 februari 1842 te Amsterdam.
Bron: website van Hendrik Oudenes (een familie van molenbouwers).

Grietje Stikkel (1750-1814) trouwde in 1785 (haar 2e huwelijk) met Hendrik de Bij. Zij woonde buyten de Leydschepoort (in 1785), idem aan de 3e molen (in 1794) en idem aan de molen de Spinder (1810-1812). De vader van Grietje, Sijbrant Stikkel, was houtzaagmolenaar, haar schoonvader Jan van Oort, trouwde 3 maal, zijn derde vrouw Duijfje de Bruijn hertrouwde later met Adrianus Kestly, molenaar aan de molen De Spinder (in 1785).

367. Grietje Stikkel ook genaamd Margrietija Stikkel, Gerretje Stikkel en Grietje Stikkum (18 jaar oud), afkomstig uit Amsterdam, gedoopt op 29 juli 1750 aldaar (gereformeerd, Zuiderkerk) (doopgetuigen waren Lammert ter Heijde en Gerretie Jacobsz), wonende Amsterdam, overleden op 14 juli 1814 aldaar, 63 jaar en 11 maanden oud.
Alias: Margrietija Stikkel (1779); Grietje Stikkum (bij doop dochter Alida in 1789). Woonplaatsen: Amsterdam, Buiten de Muijderpoort (bij ondertrouw 1769); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort (bij ondertrouw 1785); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort aan de 3e molen (1794); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort aan den Overtoom (1796); Amsterdam, Overtoom (1799); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort, Overtoomschenweg aan de molen de Spinder (1810-1812); Amsterdam, Kerkstraat bij de Spiegelstraat 152, kanton 3 (bij overlijden 1814). Zij ondertekent haar ondertrouw-acte (1769). Overlijdens-adres: Kerkstraat bij de Spiegelstraat 152, kanton 3 (aangegeven door Sybrand Ekkelboom, schoonzoon van de overledene).
(Zij is later ondertrouwd op 9 december 1785 Amsterdam voor de kerk, op 35-jarige leeftijd met Hendrik de Bij ook genaamd Hendrik de Beij en Hendrik de Bey (ongeveer 27 jaar oud), zonder beroep, geboren rond 1758, afkomstig uit Amsterdam (gereformeerd), wonende aldaar en Nieuwer-Amstel, overleden op 13 maart 1816 aldaar, ongeveer 58 jaar oud.
Beroepen: zonder beroep (1814,1816). Woonplaatsen: Amsterdam, Buyten de Haarlemmerpoort (bij ondertrouw 1785); Amsterdam, Overtoomschenweg aan de Molen de Spinder (1810-1812); Nieuwer-Amstel (bij overlijden 1816). Overleden ten gevolge van borsttering.
Ruud Zonneveld, 24 april 2017.

Zie ook de verdere gegevens bij zaagmolen De Liefde, Tenbruggencatenummer 06494 w.