Molen De Witte Lelie, Amsterdam

De Witte Lelie
Molen 06493 d De Witte Lelie (Amsterdam)
Detail van onderstaande foto

aan de Kwakerspoel
Amsterdam C (5) 915 G.A. van Bemmel

geschiedenis
Bij de molen De Witte Lelie (ook: De Lelie) op het Kwakerseiland woonde in 1787 Jacob Loosjes (1733-1787), en later waarschijnlijk zijn zoon Jan Loosjes Jacobsz. De vader van Jacob woonde bij De Omval (Tenbruggencatenummer 06492 y).
- Amsterdamsche Courant, 2 aug. 1787.
- "De Molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1930.
Hans Koudijs, 21 mei 2020.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Witte Lely was dat Jan Loosjes (bron: Stadsarchief Amsterdam).

Aan de Kwakerspoel in Amsterdam stond paltrokmolen De Witte Lelie.
Zoals alle zaagmolens in deze buurt moest deze molen het veld ruimen voor de stadsuitbreiding. Rond 1880 was De Witte Lelie uitgebloeid.
G. van den Bosch.

Omstreeks 1893, kort voordat hij werd afgebroken, behoorde de molen aan de houtkoperij van A. van de Vijsel. Deze firma werd in 1845 opgericht en bestaat nog steeds, thans gevestigd aan de Overtoom. De Witte Lelie moest wijken voor de bebouwing aan de oostzijde van de Bilderdijkkade, tussen het Kwakersplein en de Kinkerstraat.
Bron: "De molens van Amsterdam in oude ansichten", deel 2, mr. J.H. van den Hoek Ostende.

trivia
Volgens Ten Bruggencate was de middelste molen op de foto De Nachtegaal, een wipmolen. "De Amsterdamsche Schans & De Buitensingel", J. van Eck 1948, blz. 124. Op die foto is echter geen wipmolen te zien, maar een paltrokmolen met precies ervoor een huis, waardoor ze samen op een wipmolen lijken.
Hierbij komt nog dat de bedoelde molen niet De Nachtegaal, doch De Witte Lelie is.
De datering moet rond 1880 zijn, omdat dat het aangegeven sloopjaar van De Witte Lelie is.