Molen De Boerenhai / Het Haiblok / Het Heiblok, Amsterdam

De Boerenhai / Het Haiblok / Het Heiblok
Molen 06492 w De Boerenhai / Het Haiblok / Het Heiblok (Amsterdam)
Detail van onderstaande prentbriefkaart

aan de Kuiperssloot, buiten de Raampoort
Amsterdam C (4) 416 C. van der Stadt, houtzager aan De Dolfijn

geschiedenis
De 17e-eeuwse aanduiding Boerenhai werd vervangen door Het Heiblok, mogelijk vanwege "den vooruitgang der beschaving of uit een welluidendheidsoogpunt."
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 127.

"Pieter Kuijper de Moole het heijblok" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Testament van Claas Kuijper, houtzaagmolenaar van De Oude Visser, 22 juni 1763: Stadsarchief Amsterdam. Uit het testament blijkt dat Claas Kuijper voor de helft eigenaar was van Het Heiblok. Dit aandeel vermaakte hij aan zijn oudste zoon Pieter Kuijper, die de wederhelft reeds bezat.
Hij bezat ook molen De Oude Visser (Tenbruggencatenummer 13436), die vermaakte hij aan zijn zoon Claas Kuijper (junior).

Op 29 maart 1765 verkocht Pierre le Jeune, meester timmerman en eigenaar van De Hoop (dbnr. 1814), een stukje land aan Klaas en Pieter Kuijper, eigenaars van Het Heiblok.

De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Pieter Cuijper ondertekende de akte voor Het Heijblok.

Claas Kuijper overleed op 13 september 1769. Zijn boedelinventaris van 13 december 1769: Stadsarchief Amsterdam. Hij bezat ook nog steeds de helft van Het Heiblok.

Boedelscheiding van Claas Kuijper, 9 juli 1771: Stadsarchief Amsterdam. Zoon Claas Kuijper junior nam het aandeel in De Oude Visser over. Zoon Pieter Kuijper nam het aandeel in Het Heiblok over.
Arjen Lobach, juli-aug. 2022.

Algemeen Handelsblad, 15 maart 1858:
"Gisteren middag heeft de metselaar Christoffel Lamboi, oud 21 jaren, wonende Zaagpad 145, het ongeluk gehad in den molen het Hijblok op den Buitensingel (Amsterdam), met zijne regterhand tusschen de zagen te geraken, ten gevolge waarvan hij naar het Binnen-Gasthuis is vervoerd, alwaar hem kort daarna die verbrijzelde hand is geamputeerd."
(Caroline Schaeffer, 2021)

De plaatsaanduiding van deze molen in "Molens in Noord-Holland in oude ansichten", 1980 is onjuist.

De foto toont van voor naar achteren Het Heiblok, De Hoop en De Samson.

Mijn bet-bet overgrootvader is Sijbrand de Vries, geboren op 3 mei 1810 te Amsterdam, was houtzaagmolenaar en later houtkopersknecht achtereenvolgens op 1- houtzaagmolen de Otter Amsterdam rond 1838, 2- Het Heiblok van 1851-1861, 3- De Schelvisch van 1861-1870, 4- De Kop van 1873-1879 en in diezelfde periode 5- De Wip en tenslotte 6- De Jager. Op molenwerf De Jager is hij op 31 januari 1890 overleden.
Sijbrand de Vries is op 24 januari 1838 getrouwd met Johanna Wilhelmina Zwart, geboren 8 oktober 1813 te Amsterdam. Zij is overleden op 3 februari 1868 op Molenwerf de Schelvisch.
Joke de Vries, 11 mei 2020.