Molen De Jager, Amsterdam

De Jager
Ansichtkaart

tussen Voorweg en Middenweg
Amsterdam C (3) 278 De Stad Amsterdam, opstal Anthonie Drost, houtzager

De molen werd kort na 1638 gebouwd, en herbouwd in 1740.

Testament van Benjamin Goezee en echtgenote Lammertje Govers, houtzaagmolenaar op deze molen. Gedateerd 21 november 1791.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 16307, pag. 693 en volgende.
Arjen Lobach, 19 juli 2023.

Oprechte Haarlemsche Courant, 29 nov. 1808:
" ... , Makelaars, zullen op Woensdag den 28 December 1803 .. verkoopen: Een hecgte sterke en welgelegene HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Palsrok, genaamd De JAGER, met deszelfs Heeren-Huizinge, Knechts-Woning, Moestuin en Boomgaard, Houtloots &c., mitsgaders alle vaste en losse Gereedschappen, (involge Inventaris) alles te zamen in één koop, staande en gelegen buiten de Zaag-Molens-Poort op het Zaag-Molens-Pad, geteekend D.Y. &c., M.G. 5, No. 57, Nieuwe No. 420. ..."

Mijn bet-bet overgrootvader Sijbrand de Vries, geboren op 3 mei 1810 te Amsterdam, was houtzaagmolenaar en later houtkopersknecht achtereenvolgens op 1) houtzaagmolen De Otter Amsterdam rond 1838, 2) Het Heiblok van 1851-1861, 3) De Schelvisch van 1861-1870, 4) De Kop van 1873-1879 en in diezelfde periode 5) De Wip en tenslotte 6) De Jager. Op het molenwerf van De Jager overleed hij op 31 januari 1890.
Sijbrand de Vries trouwde op 24 januari 1838 met Johanna Wilhelmina Zwart, geboren 8 oktober 1813 te Amsterdam. Zij overleed op 3 februari 1868 op de molenwerf van De Schelvisch.
Joke de Vries, 11 mei 2020.

Gesloopt in 1907 voor aanleg van woningen aan o.a. Zaagmolenstraat.

De plaatsaanduiding van deze molen in "Molens in Noord-Holland in oude ansichten", 1980 is onjuist.

Middenweg (na 1890: Frederik Hendrikplantsoen) Molen 'de Jager' (afgebroken in 1907). Op de achtergrond: Bebouwing langs de Frederik Hendrikstraat tussen Frederik Hendrikplantsoen en Van Oldenbarneveldtplein.

Middenweg gezien richting Kostverlorenstraat. Molen 'De Jager'.
Datering: 1907 (ca.), vervaardiger: onbekend.

Middenweg (voormalig), gezien in noordelijke richting. Buiten de Zaagbarriëre. Rechts: molen 'De Jager'.
Ansichtkaart, uitg. Gebr. Douwes.

Prentbriefkaart ‘Binnenweg’.