Molen De Kat, Amsterdam

De Kat

Bolwerk De Karthuizers/De Karthuyzers
Amsterdam D (1) 26 J. van Oukoop, koornmolenaar / Wed. R. van der Kolf

geschiedenis
In 1845 deden A.F. van Wijk en comp., molenaars op de molen de Kat op het Karthuizer bolwerk een aanvraag om in hun molen een rosmolen te mogen plaatsen, maar zij kregen geen vergunning vanwege "de onmogelijkheid" van een goede controle op accijns bij twee soorten maalwerktuigen op één perceel (zie rosmolen bij de Jonge Nicolaas dbnr. 5251).

Volgens aktenummer 138, dd 2 oktober 1726 verklaart Willem Dirkse Molenaer (gehuwd met Cornelia Pieters) dat: "dat hy geen pretenties heeft op zyn stiefmoeder Leyntie Gerrits te Weesp in verband met ouderlyk goed en derhalve de verkoop van de korenmolen de Kat te Amsterdam goed te keuren."
Bron: Het Utrechts Archief.

De molen de Kat stond in Amsterdam op het bolwerk De Karthuyzers, de westzijde van de Jordaan. Dat bolwerk werd de Karthuyzers genoemd naar het Karthuizersklooster dat van 1392 tot 1572 daar vlakblij is geweest.

De korenmolen De Kat staande op het bolwerk de Karthuyser werd daarnaar genoemd, want in de wandeling werd steeds van de Kathuyser’s gesproken.
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 128.

trivia
De afbeelding in de bijlage komt uit: Willink, Daniël: Amsterdamsche Buitensingel. Nevens de omleggende dorpen, opgehelderd door aantekeningen over Veele voorname Geschiedeniszen: Met afbeeldingen eeniger oude en tegenwoordige Stads Poorten, Wachttorens, Kloosters, Dorpen, enz. Te Amsterdam By Andries van Damme Op 't Rokin bezuiden de Beurs, 1723. Tweede druk. Arendt van Huyssteen, Amsterdam 1738.

Daarnaast staat er een afbeelding in "De molens van Amsterdam in oude ansichten", mr. J.H. van den Hoek Ostende, deel 1 prent 15. Eronder staat informatie.

Op een kaart uit 1625 staat de molen als standerdmolen.
De molen staat in windregisters van 1765, 1802, 1808, 1813 en 1814.