Molen De Vervanger / De Verrevanger, Amsterdam

De Vervanger / De Verrevanger
Tekening van Cornelis de Kruyff, 1805-1825

Bolwerk de Bocht
Amsterdam D (2) 72 Gerardus Rutjes, molenaar

Molen op het tweede bolwerk vanaf het IJ, Bolwerk de Bocht, dat lag bij het huidige Zoutkeetsplein.

Het Westerkanaal bestond niet. De Zoutkeetsgracht maakt een hoek, juist bij het bolwerk en gaat over in de Prinseneilandsgracht. Achter het bolwerk lag het Smallepad.

In 1716 was Arij van Dijk molenaar op deze molen. Testament bij notaris Dirk Blok, 29-1-1716.

De molen brandde in de nacht van 16 op 17 maart 1878 af. De molen stortte een uur na de brand in.
Bron: Het nieuws van de Dag, 19 maart 1878.
Erik Stoop.

De Haarlemmer Poort van buiten te zien Singelgracht gezien in noordelijke richting naar de Haarlemmerpoort, rechts molen De Kraay op bolwerk Sloterdijk. Achter de brug van de Haarlemmerpoort, de molens De Beer en De Vervanger.
Techniek: aquatint. Techniek: ets; aquatint. Datering: 1805 (ca.) - 1825 (ca.). Vervaardiger: Kruyff, Cornelis de ; Lutz, A. ; Buffa en Zonen (tekenaar)

Bolwerk de Bocht, vanuit Bolwerk Blauwhoofd gezicht op Bolwerk de Bocht met molen De Vervanger. Op de achtergrond ligt molen De Beer.
datering: 1815 (ca.). Tekening van P.G. Westenberg.

Gezicht buiten de Haarlemmerpoort, op den Hoogen Dijk , naar de Zandhoek Bolwerk De Bocht gezien vanaf de Westerbeer naar het Blauwhoofd.
In het midden staat molen de Vervanger (of Verrevanger) en rechts staat molen de Bok. Links op de voorgrond is het IJ zichtbaar.
Uit een serie landschapsprenten door Izaak Janszoon de Wit (1744-1809) uit 1800-1803, naar tekeningen van Johann Goll van Franckenstein, Egbert van Drielst, Jacob Cats, Jan Hulswit, Jurriaan Andriessen, Wybrand Hendriks, Jan Vinkeles en Paul van Liender.
Techniek: ets in bruin. Datering: 1802 - 1803. Vervaardiger: Hulswit, Jan ; Wit, Izaak Jansz. de (tekenaar en etser).