Molen De Olde Molen / Molen van Snelter / Molen van Jonker, Wedderveer

Wedderveer, Groningen

Molen 06424 De Olde Molen / Molen van Snelter / Molen van Jonker (Wedderveer)

Wedderveer
Westerwolde, Groningen
Westerwolde

versieringen
De sluitstenen, afgebeeld op onderstaande foto zijn destijds veilig gesteld door de eigenaresse van de molenromp pld. De Nijverheid (dbnr 48). De initialen op beide stenen zijn hetzelfde, namelijk:

G.R.L. 1837
betekenis: Geert Riekus Luth.
L.H.
betekenis: Lucretia Hubbeling.

Oud-Hollands opgehekt

gedemonteerd
geschiedenis
Deze molen was oorspronkelijk een poldermolen van Winschoterzijl, die in 1897 te Wedderveer werd herbouwd.

Op 2 oktober 1958 werd een sloopvergunning afgegeven. Deze molen werd in 1960 gedemonteerd, en verscheept naar Aruba waar hij nu nog staat als 'De Olde Molen'.

De Waarheid, 27 januari 1961

deel uit een artikel:

De molen dateert uit 1804, stond toen als watermolen in Winschoterzijl, kwam in 1883 als korenmolen in gebruik bij de merkwaardige familie Snelder te Wedderveer, werd in 1937 stilgezet, bezat in 1944 nog 2 wieken. En is nu, geheel compleet, via een KNSM-boot, opgeknapt door Jan Medendorp naar Aruba op weg.

artikel gelezen op 'Digibron', 15 augustus 2001:

Molenbouwer Jan Medendorp bracht veertig jaar geleden een Hollandse molen naar Aruba
„De wieken staan verkeerd"
„Man, die wieken staan verkeerd en ze zijn ook te kort! Jan Medendorp (80) uit Zuidlaren kijkt verbijsterd naar een foto van de recent gerestaureerde Olde Molen op Aruba. „Veertig jaar geleden heb ik die molen in het Oost-Groningse Wedderveer afgebroken en op Aruba weer opgebouwd. Maar als ik dit zie, durf ik er niet meer voor uit te komen dat het mijn molen is.

Op de achterzijde van foto nr. 2 staat: "Gebr. Snelter, Molenzaak, Wedderveer (gem Wedde)".