Molen De Zwemmer, Wormer

Wormer, Noord-Holland

verfmolen

Wormer
Aan de Wormerringdijk aan de Zaan, tussen de oliemolens De Hoop en De Liefde in.
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
Verfmolen de Zwemmer werd gebouwd in 1675. De compagnons Jan Jansz. Smit en Andries Steenhouwer ontvingen op 8 april van dat jaar de windbrief voor de molen. In 1676 koopt Andries Steenhouwer de helft van de Zwemmer van zijn compagnon voor Fl. 352,-.
Op 13 februari 1683 biedt Andries Jansz. Steenhouwer het volgende te koop aan:"een verw molen c.a. staende en leggende tegenover Wormerveer ande Zaen, genaemt de Swemmer, belent ten oosten de Hoop en ten westen d'Kerckuijl" (De oliemolen de Liefde was toen nog niet gebouwd). De molen werd niet verkocht, omdat de verkoop niet door ging. Hierna geeft Steenhouwer de verkoop van de molen uit handen aan Claes Claesz. Muys. Bij de notaris werd dit als volgt beschreven:
"Claes Claesz. Muys, wonende op de Coogh, omme seeckere verffmoolen genaemt de Swemmer, staende ende gelegen tot Wormerveer voornt: in de banne van Wormer, hem constituant toebehoorende, tot soodanige somme als de geconstitueerde goet vinden sal, ' sy publycq off oock uyt den hand in het geheel ofte gedeelte en opstal alleen te mogen verkoopen..." Op 21 september 1683 lukt het Muys om de Zwemmer te verkopen. Voor een bedrag van slechts Fl.125,- wordt de molen verkocht aan Jan Jansz. Vijselaer uit Edam.
Het lage bedrag doet vermoeden dat er iets niet goed is geweest met de molen. Mogelijk functioneerde hij slecht of was hij zwaar beschadigd geraakt tijdens een storm. In ieder geval is de molen kort na de verkoop verdwenen. Wanneer en hoe dit gebeurde is niet bekend.
In 1701 verkocht Steenhouwer het molenerf van de Zwemmer voor 1 gulden en tien stuivers.

- “de Zaende” 6e jaargang 1951 blz. 329