Molen Het Ruimpje (2e)/ De Schenker, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
aan de Zaanweg, 8e vanaf het Z
Wormerveer B (1) 485 Aaltjes Vas, wed. D. Visser

Het bouwjaar van het Ruimpje is onbekend.
In ieder geval werd de molen gebouwd door Jan IJsbrandsz. Eddes, die in 1639 de grond kocht waar de molen later op werd gebouwd.
Het betrof een kleine molen die hoogst waarschijnlijk was gebouwd als mosterdmolen, er zijn echter geen bewijzen voor.
Op 3 maart 1672 verkocht Jan Eddes de molen aan Jan Dirksz. Schenk, het Ruimpje is dan ingericht als schelpzand- en biksteenmolen.
In 1727 werd de kleine molen vervangen door een veel groter exemplaar.
Het nieuwe Ruimpje gaat malen onder de firma Jan Schenk en Comp., dit bedrijf was van zeer grote omvang.
De heer G.J.Honig schrijft het volgende over dit bedrijf,
"dat men daar (te Wormerveer) in 1743 twee schilpzandmolens had, waarvan eene zoo groot en uytgebrijt is, dat behalve een capabele moolen daartoe gebout, nog 7 a 8 pakhuyzen daar onder gehoore en dus heeft deze negotie moogelijk een derde van al de pakhuyzen welke op Wormerveer gevonden werden onder eigen gebruik.
Hiermede wordt ongetwijfeld de molen het Ruimpje bedoeld, waartoe in 1784 nog behoorden behalve de schuren en loodsen bij den molen, de volgende pakhuizen: het Veldhuys, de Rooduyt, Dantzig, de Mol, de Klok, het Jonge Schaap en de Eendragt."
De Schenker betrof dus een schelpzandmolen die qua grootte niet minder was dan zijn collega's, naast de molen was ook nog een potas branderij aanwezig, de as werd ook in de molen vermalen, de gemalen schelpen werden gebruikt bij de fabrikage van porcelein en aardewerk.
Op 26 maart 1733 werd de molen tegen brand verzekerd door Jan Schenk, Pieter Nanning en Comp.
Omstreeks 1875 werd de molen gekocht door de firma Boon & Co. Zij laten de molen in 1877 slopen en bouwen op zijn werf een cacaofabriek.

"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968
"Zaanse windmolens" P.Boorsma 1939
"250 Zaanse molens" R.Couwenhoven 2001

Informatie van F.Rol

trivia
Schelpzandmolen "het Ruimpje" of "de Schenker", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormerveer aan de Zaanweg tussen de oliemolens "de Samson" en "de Eenhoorn" in de zuid. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1877.