Molen (korenmolen), Vries

Vries, Drenthe

terrein van de zuivelfabriek, dorp oostzijde, aan de weg naar Tynaarlo (n.z.)
Tynaarlo, Drenthe

Provinciale Drentsche en Asser courant, 25 november 1865

Vries,

Op Zaturdag den 9 december 1865 's morgens te 10 uur zal ten huize van J. van der Molen te Vries publiek worden verkocht:

Een hecht gebouwde goed beklante WIND-KOORN- en PELMOLEN, staande te Vries, niet ver van het Noord-Willemskanaal, benevens BEHUIZINGE en TUIN en een kam Land alles staande en gelegen te Vries.
ten verzoeke van den eigenaar den Heer P.L. Bronkema

trivia
Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1875 tot 1909. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 72 voet. En zeilen voor een molen met een vlucht van 73 voet.

Deze verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten.
Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Er werden geen zeilen bij Wouda gehuurd in 1884 - '87 en 1898 - '99