Molen Simonia, Piershil

Piershil, Zuid-Holland

zaterdag van 10.00-16.00 uur en op afspraak
Meelproducten

Ronde stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd en gewit.

Twee koppel 16der kunststenen; twee regulateurs; sleepluiwerk

versieringen

Aardig vormgegeven baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'Anno 1845'. (N.B. Nog niet zo lang geleden bevatte deze baard geen opschrift).

Eveneens aardige achterbaard met het opschrift 'Simonia'.

Gevelsteen met daarop de tekst
DEN EERSTEN STEEN
GELEGD DOOR
ADr VAN DER WILD
28 JULY 1845

Twee meter rechts van deze steen is een andere fraaie steen ingemetseld met daarop een wapen met dekkende kroon en het jaartal 1714.
N.B. Deze steen is een gedenksteen ter gelegenheid van het inpolderen van de Noordpolder, de polder die aan de achterzijde van de huidige molen bevindt. Het wapen op de gevelsteen is een familiewapen van de Hesses en de Clauwaerden die de opdracht gaven tot inpoldering.
Dit is dus niet, zoals wel gedacht, de gevelsteen van de voorganger van de molen!

Engels met 37 rollen; kruihaspel
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 24 en 23 staven, steek 10,0 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6,23 en 1 : 6,50

Roede 1879, Pot
✉︎ 1879 buiten 1900 1900? buiten aanw. 22,58
Roede 1835, Pot
✉︎ 1835 binnen 1899 1899? binnen aanw. 22,58

As ?, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ ? 1868 aanw. 04,88

D.D. van Dijk (1845)
eigendomshistorie

De Stichting Molens Hoeksche Waard is eigenaar sinds 6 november 2018, daarvoor was dat de Stichting Molens Binnenmaas sinds 20 september 2018, daarvoor de gemeente Korendijk.

geschiedenis

De molen is opvolger van een achtkante rietgedekte molen uit 1714 die vermoedelijk in 1845 verbrandde.
Zeer lang heeft de familie Andeweg deze molen in eigendom gehad en bemalen. In 1960 werd gestopt met het gebruik van windkracht. Voorheen waren een koekenbreker en drie koppel maalstenen aanwezig; thans zijn er van die laatste nog twee.

In 1966 verkocht H.J. Andeweg de molen aan de toenmalige gemeente Piershil. In 1973-74 volgde een restauratie, waarbij de molen draaivaardig werd opgeleverd. Vervolgens maakte vrijwillig molenaar Hans Hogenboom deze molen stukje bij beetje geheel maalvaardig en sindsdien is op vrijwillige basis gemalen. In 2012 droeg Hogenboom, na 36 jaar trouwe dienst, zijn taak over aan Kevin Strijker.

Inmiddels buitengewoon zeldzaam is de aanwezigheid van twee origineel voor een molen vervaardigde Potroeden. Beide waren al een keer flink opgeknapt en de molen heeft het er lang mee volgehouden maar in november 2015 volgde toch een draaiverbod. Vervolgens moest de molen wachten op de beslissing: nieuwe roeden of de oude nogmaals repareren?
Bij onderzoek na het strijken van de roeden bleken beide reparabel. 20 december 2017 werden zij geheel hersteld weer gestoken. Daarnaast heeft de molenmaker ook ander werk verricht, met name aan de staart: lange en korte schoren zijn vervangen.
Begin 2018 werd gewerkt aan de ophekking en tenslotte is de molen op 30 januari opgeleverd en snel daarna weer in gebruik genomen.
Opvallend aan de stenen romp: de pleisterlaag aan de regenzijde is nu ook gewit.

In de nazomer van 2018 is de molen door de gemeente overgedragen aan de Stichting Molens Binnenmaas, die inmiddels is overgegaan in de Stichting Molens Hoeksche Waard.

Door de ligging vlakbij een rijweg is draaien bij bepaalde windrichtingen alleen mogelijk als een deel van de dijk met hekken wordt afgezet!

wetenswaardigheden

De molen is sinds de komst van Kevin Strijker als molenaar een beetje terug in de familie Andeweg, nadat Kevins moeder met een lid van die familie hertrouwde.
De familie Andeweg bezit nog steeds de boerderij naast de molen. Op het dak van de bewuste boerderij heeft ooit een klein molentje (4 meter vlucht) gestaan welke hoofdzakelijk diende als koekenbreker. Lang heeft het molentje er niet gestaan en is verkocht naar Amerika. Of het molentje daar nog actief of aanwezig is is niet bekend. Sporen in de boerderij waren tot de grote verbouwing in 2002 goed te zien. Zo zaten de luias en het luiwiel er nog in en ook de luiluikjes waren nog aanwezig. Ook losse onderdelen zoals maanijzers van een klein koppel stenen en een karnton zijn nog aanwezig. In 2002 is het deel waar het molentje gestaan heeft bij het woonhuis getrokken en grondig gerestaureerd waardoor helaas de vaste sporen zijn uitgewist. De losse onderdelen zijn wel keurig bewaard. Helaas is er maar één foto van dit molentje bekend (en daar staat de Simonia niet op...).

trivia

Deze molen werd lange tijd door de fam. Andeweg bemalen. Toen pa overleed, moesten zijn twee zoons het bedrijf verder voortzetten. Henk bleef molenaar. Nu lustte Henk best een borreltje, maar op een zekere avond was het wat uit de hand gelopen. Het waaide die dag stevig, en bij het stilzetten van de molen bleken beide roekettingen niet te vinden. Na lang zoeken trof men ze tenslotte aan: ze waren "over de dijk gewaaid".