Molen De Gekroonde Zalm, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
Hof van Delft D (2) 553 Gerrit van der Krap, houtzaagmolenaar

voorganger

*De molen moet een voorganger hebben gehad, die staat op een kaart uit 1712 aangegeven.

De paltrokmolen die aan het eind van de Kartuizerwetering heeft gestaan, was in opdracht van Teunis Pietersz. Salm in 1725 te Zaandam-Oost gebouwd.
1747:
De molen werd in 1747 gekocht door Jacob Michielszoon Hartog en verplaatst naar de Ambachtsheerlijkheid Hof van Delft, tussen de stad Delft en het dorp Schipluiden.
1844:
*Gerrit van der Krap (Krop), geboren 1765 te Dordrecht, overleden op vrijdag 11 oktober 1844 te Hof van Delft was houtzaagmolenaar.
1850:
Vanaf 1850 waren eigenaar: Bruno Corneliszoon van Groenewegen, daarna zijn weduwe Anna Catharina Zuiderwijk tot 1892, vervolgens Josephus Aloijsius van Schaik tot 1919 en de firma E. van Schaik tot 1923.

Na de sloop van de molen in 1928 werd tuinder A. Struijk enige tijd eigenaar van de grond en de opstallen.
Bron: Ontheemde Zaanse molens, A.M.H. Smit 2005, blz. 222.

trivia

Later werd dit gebied de zelfstandige gemeente Hof van Delft. Deze gemeente werd in 1921 opgeheven en verdeeld tussen de gemeenten Schipluiden en Delft, de Gekroonde Zalm kwam toen binnen de gemeente Schipluiden te staan. In 2004 werd bij gemeentelijke herinrichtingen de gemeente Schipluiden samengevoegd met omliggende gemeenten tot Midden-Delfland, en kwam de plek van de molen door grondruil binnen Delft te liggen.

af. 3: De tekening van Balthazar Jooss, is afkomstig uit het Stadsarchief Delft,
gedateerd 1827