Molen Meule van Eleveld, Ruinen

Ruinen, Drenthe

Ruinen
hoek Smeestraat en Molenstraat (destijds Molensteeg)
De Wolden, Drenthe

73 voet

geschiedenis
Deze molen werd rond 1883 gebouwd ter vervanging van de oude standerdmolen van Engeland. Mogelijk werden er onderdelen hergebruikt.

Komende vanaf Ansen werd het dorpsbeeld van Ruinen ongeveer veertig jaar, aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, bepaald door de ‘Runer toren’ met aan weerszijden een vrij grote stellingmolen. Rechts, aan de westkant stond de ‘Kupersmeule’ en aan de oostkant zag men de ‘Meule van Eleveld’. De molens stonden schuin tegenover elkaar aan weerszijden van de Smeestraat, nog geen tweehonderd meter van elkaar af.

De ‘Meule van Eleveld’ werd zeer waarschijnlijk gebouwd in 1882/1883. Hij stond op de hoek van de Smeestraat en de Molenstraat (destijds Molensteeg). De Molensteeg liep van de Smeestraat naar de molen in buurtschap Engeland. Deze molen werd ongeveer in dezelfde tijd afgebroken als de ‘Meule van Eleveld’ werd opgebouwd. De eerste eigenaar was Jan Jans Tissingh, de bijnaam van Tissingh was Jan Eleveld, vandaar dat zijn molen ‘de Meule van Eleveld’ heette.

Vanaf de ingebruikstelling in 1883 tot 1 maart 1887 werd de molen met de daarin aanwezige woning verhuurd aan Hendrik Luchies. Hierna was de uit Koekange afkomstige molenaar Jan ten Brink tot 1 mei 1894 huurder. De huurprijs werd vastgesteld op 400 gulden. Vanaf 1 mei 1894 was Jan Tissingh zelf als molenaar werkzaam.

In 1901 wilde hij zijn molen verkopen. Maar de verkoop ging niet door en de molen werd achtereenvolgens verhuurd aan:
- Hendrik Dolsma (01 mei 1901 tot 01 mei 1903)
- Jakob Dolsma (01 mei 1903 tot 01 mei 1904)
- Hendrik Mulder (01 mei 1904 tot 01 mei 1908)
Vanaf 1908 werd zoon Geert Jans Tissingh molenaar op de meule van Eleveld.

In 1910 werd toestemming gegeven om in windstille perioden ook op zondag te mogen malen.
Op een zaterdag in januari 1916 trad door harde wind een roedebreuk op.

In 1918 ging de molenaar failliet en werd de molen verkocht aan graanhandelaar J. van den Bosch uit Meppel, deze verkocht de molen door aan Ties Ottens uit Haulerwijk die rond mei 1919 de molenaarswoning betrok. Het lukte Ottens niet om in Ruinen een goed bestaan als zelfstandig molenaar op te bouwen, de komst van de coöperatieve korenmalerij was hiervan waarschijnlijk de oorzaak. De molenaarswoning en een deel van het erf werden verkocht en in 1921/1922 werd de molen afgebroken.

Bronnen o.a.:
- Zaandplatte info, J. Tissing en B. Mos, met toestemming gebruikt na inkorting. J.N.J. Vondeling.
- Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen, Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.

trivia
Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1883 tot 1918. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 73 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Ruinen, huwelijksakte, 13 februari 1818, aktenr. 1:
Bruidegom: Koop Roelofs Tissing, gedoopt te Ruinen op 12 maart 1797; oud: 20 jaren; beroep: boerenknecht, zoon van Roelof Koops Tissing en Jantje Eleveld.
Bert Jan Tissing, 12 april 2013